Ugrás a tartalomra
EBS

Az alkotók védelme vagy az internet halála? - az EP a szerzői jogokról

2019-03-27
12:09
2019-09-11
12:02
Forrás
Pannon RTV
Ha egy tévécsatorna sugározni szeretné valakinek a filmjét, vagy ha egy újság közli valakinek az írását, jogdíjat fizet, vagyis pénzt ad a szellemi tartalomért. De mi a helyzet az internet esetében?

Fizet-e például a YouTube mindenkinek, aki videót tölt fel? Az Európai Unió most rendezi ezt a területet.

Az Európai Parlament kedden döntött a szerzői jogok védelméről. A strasbourgi plenáris ülésen elfogadott módosított irányelv célja, hogy jobban védje az alkotókat, az Európai Unióban létrehozott kulturális, szellemi értékeket.

A módosítás szerint az internetes vállalatoknak (pl. Google, YouTube) a mostaninál többet kell fizetniük a felhasznált tartalmak után a művészeknek, a zenészeknek és a hírszolgáltatóknak, vagyis mindazoknak, akik valamilyen szellemi értéket hoznak létre. "Pár nagyvállalat óriási pénzeket keres az alkotók és újságírók ezreinek munkáján, azok megfelelő díjazása nélkül" - mondta a jelentéstevő, német, néppárti politikus, Axel Voss. Szerinte az internet hatalmas versenyelőnyben van, az emberek azt gondolják, az interneten minden ingyenes, így nem akarják megfizetni a szerzői jogokat sem. "Az internetes platformok mindenkit arra biztatnak, hogy töltsenek fel tartalmakat, közben ők fittyet hánynak a szellemi tulajdonra. Működőképes és jó alapot hoztunk létre annak érdekében, hogy előrelépjünk, és iránymutatást adjunk az egész világnak" - fogalmazott a politikus. Hozzátette: "A szerzői jogok védelmét és a szólásszabadság elvét kell összehangolni, vagyis el kell dönteni, mindent engedélyezzünk-e az internetnek, vagy védjük az értékeket.”

Mostantól tehát az internetes platformok felelősek lesznek a felhasználók által feltöltött tartalomért, és ösztönözve lesznek, hogy igazságosan megfizessék az alkotókat.

A technológiai óriások ellenezték az irányelv elfogadását, és EP-n belül is sokan ellene voltak. Azt mondják, a világháló szabadsága veszélybe került. Az EP zöld frakciója szerint az egyezmény fenyegetést jelent a kis kiadók, a szerzők és a felhasználók számára. A nagy internetes tartalomközlők ugyanis valószínűleg valamilyen szűrő algoritmust használnak majd, hogy megfeleljenek az új szabálynak. Ez komoly korlátozást jelent, ezek a filterek ráadásul nem képesek különbséget tenni a szerzői jogok valódi megsértése és például a törvényeknek megfelelő paródiák között, még a legfejlettebb szoftverek is rendszeresen blokkolhatnak jogszerű tartalmakat - fejezték ki aggodalmukat a zöldek. Az irányelv egyébként nem tér ki arra, hogy milyen eszközök szükségesek a jogsértő tartalmak eltávolítására, csupán meghatározza, hogy nem lehetnek az internetes platformokon illegális, szerzői jogi védelem alá eső tartalmak. Ha mégis ez történik, a jogtulajdonosok pert indíthatnak.

Az irányelv elfogadása ellen a hétvégén 200 ezren tüntettek, és 5 millióan írtak alá petíciót.

A kisebb platformokra és a startup cégekre enyhébb előírások vonatkoznak, mint például a Youtube-ra vagy a Google-re. A Wikipediához hasonló, nem kereskedelmi célú oldalak pedig automatikusan kívül esnek a szabályzásnak. A mémeket, GIF-eket és más kreatív alkotásokat, melyen célja a kritika vagy a paródia, továbbra is mindenki szabadon megoszthatja.

A strasbourgi plenáris ülésen 348:274 arányban fogadták el a módosított irányelvet.

szerzői jog
Európai Parlament

Most

22:35

A VIVE 25 éve

Nagy várakozás előzi meg a VIVE magyarnóták és csárdások fesztiváljának szeptember 26-ra és 27-re tervezett 25 éves jubileumi ünnepségét.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.