Ugrás a tartalomra
Pixabay/solart/illusztráció

Az ausztrál tengerpartokon felhalmozódó szemét túlnyomó része műanyag

2021.10.20
12:14
Forrás
elobolygonk.hu
Több mint kétezer szervezet és 150 ezer önkéntes szemétszedő vett részt abban a nagyszabású projektben, amelyben közel 20 millió darab eldobott műanyagot, üveget, gumit, fémet és papírt gyűjtöttek össze és vizsgáltak át az ausztrál tengerpartokon.

A hulladék több mint 80 százaléka műanyag. Egy környezetvédelmi szervezet, amely a tengeri szemét összegyűjtését tűzte ki célul, 2004-ben kezdte meg a hatalmas szemétadatbázis létrehozását. A kutatók megállapításai szerint a hulladék csaknem fele általános forrásból származó szemét, míg 7 százalékát a tengerbe dobott, partra sodródó szemét teszi ki. A szakemberek kiemelték, hogy nagyon nagy mennyiségű műanyagtörmelék halmozódik fel a partokon, és ennek mintegy 42 százalékát nem is lehetett visszavezetni a forrásához, mivel már olyan apróra töredezett.

tengerpart
szemét
műanyag
Ausztrália

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű