Ugrás a tartalomra
babahordozás
Pannon RTV

A babák kendőben hordozását népszerűsítették Szabadkán

2017-10-10
21:24
Forrás
Pannon RTV
A Nemzetközi Babahordozó Hét alkalmából megtartották a Séta a hordozásért elnevezésű rendezvényt Szabadkán.

Az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány a babahordozás jelentőségére szerette volna felhívni a figyelmet. Az anyukák az utcán gyülekeztek, hogy felkészüljenek a közös sétára. Voltak, akik rutinosan kötözték magukra a hordozót, mások most tanulták a különböző technikákat. Turu Virág Ildikó: „Mielőtt megszületett a kisfiunk, én már tudtam, hogy szeretném hordozni, úgyhogy hathetes volt, amikor megvettük ezt a szövött hordókendőt. Elsősorban az volt a fő indokom, hogy ha valahova a városba el szeretnénk menni, akkor könnyebb legyen, mert a bevásárlóközpontok, illetve a boltok lépcsősek. Tehát sokkal könnyebb pici babával felmenni hordozókendővel, mint babakocsival.”

Babahordozás

A kendőt számos módon ki tudják használni az anyukák. Az első pár hónapban a csecsemőket mellkasukon hordják, majd miután a csöppség súlya gyarapodott, a hátukon hordva végzik mindennapi feladataikat. Góbor Szénási Anna, babahordozási tanácsadó: „Többféle hordozót ismerünk. Van a hordozókendő, ami a legsokoldalúbb és legjobban kihasználható. Annak valójában az a titka, hogy jól meg kell húzni és meg kell tanulni a kötési módot, ami egyébként nem bonyolult. Könnyebb úgy, hogy ha valaki megtanítja, de videóról is megtanulható.”

Az újszülöttek számára világra jöttük után is nagyon fontos az, hogy testközelbe legyenek szüleikkel. Ugyanis a hirtelen jött változások sokaságában csak édesanyjuk szívverése tudja őket megnyugtatni. Az Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány szervezte a megmozdulást. Ricz Dencs Tünde, szakmunkatárs, Exspecto Mentálhigiéné Alapítvány, Szabadka: „Az idei évben, illetve visszamenőleg két éve nemcsak sétálnak, hanem táncolnak is az anyukák. Tehát a korzó közepén úgynevezett flash mobra vagy villámtáncra fog sor kerülni. Ennek az az üzenete, hogy sok mindent meg lehet csinálni akkor, ha a gyereket a legbiztonságosabban magunkon tartjuk és ez által szabad mind a két kezünk és ez egyfajta szabadságot ad.”

Az alapítvány már ötödik éve népszerűsíti a babák hordozását Szabadkán.

babahordozás
Szabadka
kendő
Nemzetközi Babahordozó Hét

Most

Népszerű

vízben rekedt autó

Hatalmas felhőszakadás árasztotta el Szabadkát

Sok gondot okozott a heves eső Szabadkán csütörtök délután. Több út is járhatatlanná vált, mivel a csatornahálózat nem tudta elnyelni a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot.

Eltűnt egy majom a Palicsi Állatkertből

Az állatnak még tegnap veszett nyoma, azóta pedig már a rendőrség is keresi. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a majom elszökött-e, vagy pedig valaki ellopta.
vihar

Ítéletidőre figyelmeztetnek Szerbiában

A Szerbia Hidrometeorológiai Intézet figyelmeztetése szerint az elkövetkező három napban az ítéletidő az ország egész területére kiterjedhet, de a legkritikusabb helyzet Nyugat-Szerbiában várható.