Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Kovács Róbert

Betúrná a malac a szerencsét a házba, ha megengedhetjük magunknak

2022.12.27
11:12
2022.12.27
16:26
Forrás
Pannon RTV
Alig múlt el karácsony, és már nyakunkon az újabb ünnep. Ha szilveszter, akkor malachús, bab és lencse - ezek kerülnek leginkább az asztalra.

Vészesen közeleg a szilveszter, és lehet, hogy már most elkéstünk a bevásárlással? Hamarosan megtudjuk, ahogyan azt is, hogy ha a hagyományos szilveszteri ételt szeretnénk az asztalra tenni, akkor mennyire kell mélyen a zsebünkbe nyúlni? Ennek jártunk utána.

Az év utolsó napjához és január elsejéhez számos szokás és babona párosul. Az asztalokra általában malac kerül, mert az a házba túrja a szerencsét. Ennek ára azonban megemelkedett, mégis nap, mint nap egyre többen vásárolnak. Akadnak olyanok is, akik az előrendelés mellett döntöttek - mondják az eladók. A malac kilója az egyik hentesüzletben 800 dinár, de tekercsben is kapható 1200 dináros áron. A sült malacért feldarabolva pedig 1400 dinárt kell fizetnünk, ha csak egy kilót vásárolunk.

Bálint Krisztina, hentes:
Érződik, hogy megemelkedtek az árak, de azért jönnek. A bizalom megvan felénk. Jönnek, vásárolnak, kevesebben, de mindenki addig nyújtózkodik, ameddig a takarója ér. Már csak magamból is kiindulva. Igyekszünk. Ezeket az árakat leengedtük, tartjuk őket egy hónapja azért, hogy minden asztalon legyen hús.

Érdemes az aprópénzhez hasonló lencsét is enni, hiszen szerencsét és gazdagságot hoz. Aki viszont nem szereti, fogyaszthat helyette babot. Az árak eltérőek, mérettől és fajtától függően.

Jó István, eladó:
„A fél kilós 180 dinár, az apróbb 140 dinár. A sólet bab, ami kapható fehérben és barnában, 350 dinár a fél kiló. A lencsének kilója 400 dinár. Vásárolják az ünnepre is, de emígy is, attól függ, hogy milyen ételt esznek otthon.

Mint ahogy láthatták és hallhatták, már megindult a vásárlási láz a szilveszteri ételek tekintetében. Folynak már a rendelések, illetve az alapanyagok, hozzávalók vásárlása is szépen lassan történik. De! Mindig van egy de. Ha nem szeretnék az utolsó pillanatra hagyni a vásárlást, nem szeretnének kígyózó sorokban várakozni, és azt sem szeretnék, hogy esetleg ne kerüljön étel az asztalukra, mert nem volt már alapanyag, akkor vásároljanak meg mindent időben.

Egyébként az egyik szerbiai szakszervezet a napokban arra szólította fel a lakosságot, hogy ne vásároljanak alapvető élelmiszereket, különösen húst szilveszterkor. Mint a Sloga, azaz Egyetértés szakszervezet kiemelte: az emberek ezzel tiltakozhatnak a szerintük ellenőrizetlenül elszabadult árak miatt.

A szabadkai piacon viszont azt tapasztaltuk, az ünnepek közeledtével az emberek azért csak összeszednek annyi pénzt, hogy bőségesen és finoman étkezzenek és megvásárolják a húst még akkor is, ha jelentősen drágult.

tejpiac
Szabadka
malac
malachús
szilveszter
lencse
bab

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.