Ugrás a tartalomra

Biológiailag lebomló zacskót kapunk a boltokban - Vagy mégsem?

2022.01.21
15:57
Forrás
B92, Magyar Szó
Szerbiában még mindig az a felirat szerepel a műanyag zacskókon, hogy biológiailag lebomlanak, pedig ez nem igaz - írja a B92.

Az ország az elmúlt két évben próbálta kivonni a nejlonzacskókat a használatból, sikertelenül. Az új zacskókat a kereskedők, gyártók is várják, mert amióta a hatóságok a környezet megóvása mellett döntöttek, többszörösére drágult a műanyagzacskók ára.

A jelenleg vásárolt zacskók klasszikus műanyagból készülnek, amelyek jelentős mennyiségben tartalmaznak környezetszennyező anyagokat. Ezek némelyikéhez a gyártási folyamatban adalékanyagot adtak hozzá.

Branka Pilić, az Újvidéki Egyetem Műszaki Karának tanára a Novostinak elmondta, valódi biológiailag lebomló zacskókat csak bizonyos kiskereskedelmi láncokban használnak, azokat importálják, és senki sem gyárt hasonlókat Szerbiában.

biológiailag lebomló
műanyag zacskó
környezetvédelem
Szerbia

Most

14:02, Frissítve: 16:34

Jogászkonferencia Palicson

Határtalan kisebbségi jogvédelem címmel tartanak jogász konferenciát Palicson. Az eseményt a Vajdasági Magyar Jogász Egylet a magyarországi Kisebbségi Jogvédő Intézettel karöltve szervezte meg.

Népszerű