Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Biológiaóra a szabadban

2022.10.05
17:11
2022.10.05
17:36
Forrás
Pannon RTV
ÖKOlógia - Fenntartható fejlődés címmel környezetvédelmi programot szervezett az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete. Az akciót Szabadka támogatásával már második alkalommal rendezik meg az általános iskolások részére.

Először durva és finom rácson keresztül, majd a homokfogón át szivattyúzzák a szennyvizet a szabadkai szennyvíztisztítóban. A mechanikai szennyezettségtől megtisztított víz ezután a két előülepítőbe kerül, majd a víz biológiai tisztítása következik. Ezeket a műveleteket tekinthették meg a felsős diákok. Sőt, láthatták a csaknem áttetsző víz kieresztését is a lagúnába. Itt már a víz foszfor tartalma 1 milligramm alatt van literenként.

Vörös Valentina, nyolcadikos diák, Ivan Goran Kovačić Általános Iskola
„Nagyon jó, hogy ilyen részletesen be tudják nekünk mutatni, hogy hogyan meg végbe az egész tisztítás. A legjobban az tetszett, hogy megnézhetjük, hogy hogyan tisztítják meg alaposan a vizet. Nagyon szörnyű, hogy a Palicsi-tó teljesen iszapos, és nagyon jó lenne megint kitisztítani."

Az előadásokkal és terepi munkával egybekötött program célja, hogy a diákok megismerjék Szabadka természeti értékeit, biológiai sokféleségét, és azt, hogy ezeket hogyan lehet megőrizni. Besnyi Izabella, a program szervezője elmondta, a gyerekek örömmel és érdeklődéssel vesznek részt ezen a programon.

„A gyerekek nagyon élvezik, nagyon szeretnek kint lenni a természetben. Sajnos kevés az alkalom, hogy oda ki tudjanak jutni, és élőben megismerni az élővilágot. Megtapasztalhatják, hogy mennyire fontos megőrizni és hagyatéknak hagyni az utókornak az élőhelyeket és élőlényeket, amikkel mi rendelkezünk. A gyerekek ezt személyesen érzik, át tudják adni az ismereteket, úgyhogy nagy a jelentősége."

Szabadka önkormányzatának fontos a környezetvédelem, mondta Bognár Pásztor Hajnalka, a Városi Tanács mezőgazdasági ügyekkel megbízott tagja. Ezt az is alátámasztja, hogy idén 35 civil szervezet nyert a várostól támogatást környezetvédelmi programra.

„Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete tavaly is pályázott, és az idén is kapott pénzeszközöket, pályázott. Külön öröm, hogy gyerekekkel folyik a foglalkozás, úgyhogy már iskolás kortól kezdve a környezetvédelemmel foglalkoznak és ezt nagyon pozitívan tudjuk megítélni."

A gyerekek a természetben töltött nap élményeiről, a Szabadka környékén tett kirándulásról és az ott szerzett új ismereteikről a társaiknak biológiaórákon számolnak be.

Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete
szennyvíztisztító
biológia
Palics

Most

21:20, Frissítve: 21:25

Bántalmazta lányát egy nő Pancsován

A dél-bánáti városban letartóztattak egy 32 éves nőt, mert a gyanú szerint erőszakosan bánt lányával, sértegette, gúnyolta, szidta, kezeit a babaetetőhöz kötözte és kidobta a teraszra.
19:59, Frissítve: 20:08

Vízválság

Az évtized végére 40%-kal több édesvízre lesz szükségünk, mint amennyi elérhető lesz - állítják a szakértők.
19:21, Frissítve: 19:38

Ketyeg az éghajlati időzített bomba

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület kiadta legutóbbi jelentésének összefoglalóját, amelyben a tudósok rámutatnak, hogy nincs sok időnk az éghajlatváltozás elleni küzdelem megnyerésére, ezért a kibocsátások mielőbbi csökkentésére lenne szükség.

Népszerű

Mától igényelhető a nyugdíjas kártya

A Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap kirendeltségeiben vagy elektronikus úton mától lehet igényelni a nyugdíjas kártyát, amely azonosításra szolgál bizonyos kedvezményekre való jogosultság érvényesítésekor.