Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Burgonya, pálinka és színes program Királyhalmon

2022.07.03
17:04
2022.07.03
17:54
Forrás
Pannon RTV
Másodszor rendezték meg a Burgonyafesztivált, először pedig a Pálinkafesztivált.

Burgonyát és pálinkát biztosan lehetett fogyasztani Királyhalmon – ezek köré szerveztek ugyanis színes programot a helyiek.

Pannon RTV/Gál Hermina

Kakaspaprikás újkrumplival - ez főtt a bográcsokban Királyhalmon a II. Burgonyafesztiválon. 30 főzőcsapat nevezett be. A krumplit mindannyian szeretik.

Szalma István, Királyhalom: „Jó sülve, főve, mindennel, husival, hús nélkül.”

Szalai Eszter, Hajdújárás: „Mi nagyon szeretjük odahaza, az én családom. Nekem van két unokám, és ők is nagyon krumplisak. Mindenféle módon, sütve, főzve.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Egyre több királyhalmi találja meg a számítását a krumplitermesztésben, és hagy fel az almával. Királyhalom arról ismert, hogy ott terem a legkorábbi burgonya. Mészáros Attila, szervező: „Ezek nagyon finom krumplik, korai fajták. Csak az a baj, hogy az emberek közül sokan nem tudják, hogy a haját nem is kellene lepucolni, mert ezek nincsenek permetezve a krumplibogarak ellen, ami káros lenne valójában.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Bemutatták a különféle burgonyafajtákat, és krumplis süteményeket is készítettek. A rendezvény keretében először szerveztek nemzetközi pálinkaversenyt. Az év pálinkája a topolyai Fekete Ibolya itala lett. A rendezvényt Szabadka alpolgármestere nyitotta meg. Kern Imre, alpolgármester, Szabadka: „Elsősorban emelem a kalapom a szervezők előtt, hiszen ilyen melegben is megszervezni egy ilyen nagyszerű eseményt, az minden dicséretet megérdemel.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Ambrus Attila is Királyhalomra érkezett. A Viszkis néven elhíresült bankrablóval közösen lehetett kerámiát készíteni. Azt mondja, most már azt csinálja, amit szeret, ez pedig a fazekasság. „Próbálom majd a szakmának az alapjait megismertetni a fiatalokkal. Azt hiszem, hogy ez nagyon fontos, hogy az ember valami dolgot is létrehozzon a kezével. Ne csak tanuljon, hanem valamit alkosson is. És ez pont arról szól, hogy egy darab agyagból valamit elkészítünk.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Kézművesek, kirakodóvásár, finom ételek és italok, zene, egy fotó a Viszkissel – vagyis jó hangulatban telt a II. Burgonyafesztivál Királyhalmon, amely tömegesebb volt, mint az előző évben.

krumpli
burgonya
pálinka
Királyhalom
fesztiválok
Mészáros Attila
Kern Imre

Most

Népszerű

Halálos baleset Bácsfeketehegynél

Halálos baleset történt délután az autópályán. Egy személyautó és egy kombi ütközött össze az Újvidék és Szabadka közötti autópálya-szakasz bácsfeketehegyi lejáratánál pénteken.

Folytatódtak a tüntetések Vajdaság-szerte

Nem egyeztek meg a gazdák és a kormány képviselői. A gazdák azt mondták, az alacsony felvásárlási árak, a magas üzemanyag- és műtrágya árak, továbbá a vízlecsapolási illeték miatt elégedetlenek.