Ugrás a tartalomra
Cserkészvezetők a közgyűlésen
Pannon RTV/Lukács Attila

Cserkészvezetőkre van szükség

2019-02-23
20:16
2019-02-23
20:29
Forrás
Pannon RTV
A Vajdasági Magyar Cserkészszövetség muzslyai közgyűlésén értékelték az elmúlt évet, és felvázolták a jövőre vonatkozó terveket.

Fontos szerep juthat a cserkészeknek a fiatalok nevelésében az elkövetkező időszakban, így szükség van minél több képzett cserkészvezetőre - hangzott el a gyűlésen. Az eseményen kiemelték, a szórványközösségekben felértékelődik a cserkészet szerepe.

Közgyűlés

A cserkészek találkozója Králik László emléktáblájának megkoszorúzásával kezdődött. Králik piarista tanár volt, aki a nagybecskereki Főgimnázium 1909/10-es értesítőjében közölte Robert Baden-Powell: Cserkészet fiúknak című könyvének magyar fordítását. Ezzel elindította a cserkészmozgalmat Magyarországon. A vajdasági cserkészek büszkén emlékeznek meg évről-évre a jeles eseményről és személyről.

A szombati közgyűlést egyébként az Emmausz kollégiumban tartották meg. Farkas Zsuzsanna, alelnök, Vajdasági Magyar Cserkészszövetség: „Majdnem minden csapatvezetőnk részt fog venni. Összesen tizenhárom településről érkeznek cserkészvezetők. Az elmúlt évet elemezzük ki, illetve a jövőbeli terveket beszéljük meg. Jelenleg 428 tagja van a cserkészszövetségünknek.”

Beszámolók a közgyűlésen

Szabó Bernadett, Petőfi Sándor ösztöndíjasként segíti a vajdasági cserkészmozgalmat. Feladata a bánáti cserkészcsapatokkal való foglalkozás. „A gyerekekkel nehéz megalapozni a közös hangot, amely megmozdítja a belső motivációt. Amikor azonban ráérzünk erre a játék által, akkor már sokkal könnyebb dolgunk van. Tekintve, hogy ez Bánát, szórvány, itt már az anyanyelvért is jobban meg kell küzdeni. Ez az első lépés, utána pedig majd lehet építeni. Ezen fáradozunk, ezen dolgozunk.”

A közgyűlés

Tekintettel arra, hogy több vajdasági településen vannak alakulófélben cserkészcsapatok, szükség van képzett cserkészvezetőkre. Pásztor Gábor, cserkész, Csantavér: „Az idei nyár egyik legfontosabb rendezvénye a vezető-képző táborunk. Ezt július végén, augusztus elején fogjuk megtartani Vajdaság egyik településén. A táborban kicsit több mint száz gyerekkel fogunk foglalkozni és arra összpontosítunk majd, hogy megtanítsuk őket foglalkozni a kisebb gyerekekkel.”

A vajdasági cserkészek legnagyobb idei eseménye májusban, a Magyar Cserkészszövetségek Fórumának gyűlése lesz, amelyet Muzslyán tartanak meg. Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Magyarországról, Horvátországból és külföldi magyar cserkészszövetségekből várnak cserkészvezetőket.

Vajdasági Magyar Cserkészszövetség
Muzslya
közgyűlés

Most

18:29, Frissítve: 18:35

Vajdaságban Újvidéken keresnek legtöbbet

54 521 dinár volt januárban a nettó átlagfizetés Szerbiában. Ez névlegesen 4,1, reálisan 3,7 százalékkal magasabb összeget jelent az előző havihoz képest - közölte a Szerbiai Statisztikai Hivatal.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.