Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Díszgalamb és kisállat kiállítás Csantavéren

2019-01-12
11:52
2019-01-12
17:59
Forrás
Pannon RTV
Az immár hagyományos csantavéri díszgalamb és kisállat kiállításon a szervezők célja, hogy a fiatalokkal is megszerettessék ezt a nemes hobbit, a díszmadarak, nyulak, galambok nevelését.

A csantavéri kisállat kiállításon a kiállított 428 galamb mellett 24 nyulat és 64 díszbaromfit is bemutattak. Közülük a legtermetesebb a Kék Brahma fajtájú kakas, amelynek a súlya eléri az öt kilogrammot is.

A mindössze 15 éves csantavéri Lassú Ferencz három éve foglalkozik díszbaromfi tenyésztéssel. Van törpebaromfija, illetve nagytestű szárnyasa is. Ferenc kedvencei a  Törpe Cochin kínai baromfik, míg édesanyjának a Holland bóbitás tyúkok tetszenek.

A díszbaromfik többségét hobbiból nevelik, de vannak köztük olyanok, amelyek vágásra is alkalmasak, mert nagyobb a hústömegük. A csantavéri Galamb és Kisállattenyésztők Klubjának mintegy 30 tagja van, főleg galambászok. Immár 54 éve rendszeresen megszervezik a kiállítást, amelyre Vajdaság minden részéből, sőt Magyarországról is érkeztek tenyésztők.

Pintér Olivér, elnök, Galamb és Kisállattenyésztők Klubja, Csantavér: „Vannak még baromfik, nyulak, papagájok, de galambokból van legtöbb.”

A díszmadarak és kisállatok idei csantavéri szemléjére 96 kiállító jött el. 55 fajta galambot, 15 fajta díszbaromfit és háromfajta nyulat mutattak be, összesen több mint ötszáz egyedet. De láttunk papagájokat és más díszmadarakat is. A rendezvény egyik célja a barátkozás - emelte ki Burány Ferenc, szervező. A tenyésztők többsége ugyanis évente csak egyszer, általában a csantavéri kiállításon találkozik és cserél tapasztalatot. De ilyenkor adnak, vesznek és cserélnek is egymás közt. A másik fontos cél, hogy megszerettessék a fiatalokkal ezt a szép hobbit.

Burány Ferenc: „Ha az emberek tartanak valami állatot, akkor tudják, hogy arról napi szinten gondoskodni kell. Így próbáljuk a fiatalokat is rávenni arra, hogy ne mindig csak a komputer előtt üljenek. Hála Istennek vannak is itt a csapatban fiatalok, általános iskolások, akik díszbaromfi, galamb, nyúl tenyésztéssel foglalkoznak.”

A díszállatok nevelése egy felelősségérzetet ad a gyerekeknek, mert napi szinten gondoskodniuk kell a házi kedvencekről - tette hozzá a szervező. A csantavéri galamb, díszmadár és kisállat kiállítás vasárnap is megtekinthető, a látogatókat déli 12 óráig várják a helybeli vadászotthonban.

Csantavér

Most

23:22, Frissítve: 23:39

A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.
22:32, Frissítve: 22:40

Feltárják a waterlooi csatamező kórházát

A waterlooi csatamező tábori kórházát az európai szövetséges csapatokat vezető wellingtoni herceg hozott létre Mont-St-Jeanban. Feltételezik, hogy legalább hatezer sebesültet láttak el itt.

Népszerű