Ugrás a tartalomra
Tanjug/ AP Photo/Bullit Marque

Egy óra sötétség

2018.03.25
11:52
2018.03.25
16:55
Forrás
Pannon RTV
Szombat este tartották meg a Föld Óráját. Az Ausztráliából indult mozgalom a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra hívja fel a figyelmet.

A Föld óráján minden év március utolsó szombatján este világszerte lekapcsolják egy órára a nélkülözhető világítást és áramtalanítják az elektromos készülékeket. Az akció célja, hogy vegyük észre és védjük saját környezetünket. Ne csak a 60 perces sötétségre mondjunk igent, hanem egy fenntartható életmód vállalására is.

Tanjug/PA via AP/Jonathan Brady

A Föld órája akció az ausztrál Természetvédelmi Világalap kezdeményezésére indult 2006-ban. Akkor Sydney-ben kapcsolták le a fényeket egy órára, hogy ezzel hívják fel a figyelmet a klímaváltozásra. 2007-ben egy óra alatt mintegy 10 %-kal csökkent a fogyasztás a városban.

MTI/Kovács Tamás

Néhány év leforgása alatt a Föld órája a helyi ausztrál akcióból világméretű, több mint egymilliárd embert mozgósító önkéntes mozgalommá nőtte ki magát, több száz ország, áll ki a WWF klímavédelmi törekvései mellett. Minden márciusban egy órára kialszik a díszvilágítás a világ legtöbb nagyvárosában. Az akcióban több éve Belgrád is részt vesz, amikor is a főváros több épületén lekapcsolják a díszvilágítást.

MTI/Kovács Tamás

2017-ben minden eddiginél több, 178 ország csatlakozott az akcióhoz világszerte. Az új 60+ jelkép pedig arra ösztönöz, hogy ne csak a Föld órája 60 percében figyeljünk energiafogyasztásunkra, környezetünkre

föld órája

Most

17:50, Frissítve: 18:23

Egy délután Arannyal

Megtartották az Egy délután Arannyal elnevezésű képzőművészeti és irodalmi versenyt az oromhegyesi Arany János Általános Iskolában. Közel 50 felsős diák, három kategóriában mutatta be Arany János munkásságát, illetve Arany és Petőfi barátságát.

Népszerű

Leszámolás történhetett Horgoson

Lövöldözés volt csütörtökön Horgoson. Valószínűleg leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek.