Ugrás a tartalomra
Pixabay/PublicDomainPictures

Egyre mélyebbre vándorolnak a Földközi-tengerben élő fajok

2021.11.16
11:48
Forrás
elobolygonk.hu
A kutatók figyelmeztetnek rá: bár gyors az alkalmazkodási képességük, előbb utóbb elérik a végső határt, ez pedig a tengerfenék.

A globális felmelegedés nagy hatással van az egész bolygóra, főleg a Földközi-tenger térségére. Hőmérsékletének emelkedése miatt a tengeri fajok átlagosan 55 méterrel mélyebbre vándorolnak, így biztosítva a túlélésüket.

A Tel-Avivi Egyetem kutatói 236 fajról készítettek elemzést, miszerint a halak, a rákfélék és a puhatestűek folyamatosan változtatják élőhelyeiket. Az élőlények a víz melegedésével párhuzamosan költöznek egyre mélyebbre nyugattól kelet felé haladva a Földközi-tengeren.

A kutatók figyelmeztetnek rá: bár gyors az alkalmazkodási képességük, előbb utóbb elérik a végső határt, ez pedig a tengerfenék. A tőkehalak egyedszámának csökkenése is ezt támasztja alá, azért mert ők már elérték végső határukat, nem tudnak mélyebbre menni.

Földközi-tenger
tenger
globális felmelegedés

Most

20:32, Frissítve: 20:52

Hetvenezren várólistán

Csaknem hetvenezren vannak a kórházak várólistáján Szerbiában. Egy komplikált csípő vagy térdműtétre akár 10 évet is várni kell az állami betegellátásban.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Két rendszámfelismerő rendőrautó Szabadkának

Két új rendőrautóval gazdagodott a Szabadkai Rendőrigazgatóság. A két jármű rendszámfelismerő rendszerrel és kamerákkal is fel van szerelve a közlekedési rendészet igényeihez igazítva.