Ugrás a tartalomra
Pixabay/claudiafortgeblasen

Elválnak a hűségükről híres albatroszpárok a felmelegedés miatt

2021.11.28
07:37
2021.11.28
07:50
Forrás
elobolygonk.hu
A monogámiájukról híres dolmányos albatroszok nagyobb arányban „válnak el”, amikor emelkedik az óceán felszíni hőmérséklete. A Falkland-szigeteken 15 év alatt gyűjtött adatok alapján készítettek elemzést a kutatók.

A fiatal albatroszok évekig „randiznak”, mire megtalálják életre, de legalábbis évtizedekre szóló partnerüket.

Korábbi kutatások szerint nagyon alacsony a „válások” száma, általában 1–8 százalék az arányuk. Az új kutatás azt vizsgálta, hogy a nehezedő környezeti körülmények is okozhatnak-e válást, főként ha azok hatással vannak a szaporodásra. A tudósok által használt adatokat 2004 és 2019 között gyűjtötték a Falkland-szigeteken élő madarakról, majd összevetették azokat az időjárás-megfigyelő állomások információival és a környezet megfigyeléséből származó adatokkal. Ennek eredményeképpen összefüggést találtak a madarak megnövekedett arányú válása és azon periódusok között, amikor a tengervíz felszíni hőmérséklete megemelkedett. Ilyenkor kevesebb tápanyag kerül a felszínre, ahol a madarak elérik őket. Emiatt éhesek maradnak, ami befolyásolja a tojástermelést.

Az éhség hatására egyik vagy másik fél magára is hagyhatja a tojásokat vagy a fiókákat, ami szintén a párok elválásához vezet. Ha ez megtörténik, az albatroszok nem adnak újabb esélyt, a válás végleges: ilyenkor általában új párt keresnek maguknak.

albatrosz
felmelegedés

Most

10:56, Frissítve: 11:05

Roland Garros - Đoković a favorit

A címvédő és világelső Novak Đoković számít favoritnak a férfiaknál, míg a nőknél a világranglista-vezető Iga Swiatek a legesélyesebb a vasárnap kezdődő 126. francia nyílt teniszbajnokságon..

Népszerű