Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Értékfeltáró kutatások Egyházaskéren

2021.11.14
17:55
Forrás
Pannon RTV
Mesekocsma és táncház várt azokra, akik szombat délután ellátogattak Egyházaskérre.

Az elmúlt napokban értékfeltáró kutatásokra került sor Észak-Bánátban, elsősorban az Aranka folyó mentén, melyben részt vettek a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar hallgatói, a Szegedi Tudományegyetem néprajz szakos hallgatói, valamint a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet munkatársai is. A kutatás egyik állomása Egyházaskér volt, ahol a rendezvény által a helyi mesekincsre, illetve a valamikori tánchagyományokra szerették volna felhívni a figyelmet.

Fehér Viktor, a Banaticum Kutatóközpont elnöke: „Itt olyan mesekincsekről és tánchagyományokról van szó, amelyek már nem ismertek, kevésbé ismertek a településen, Egyházaskéren élők számára. Ezen a programon keresztül Nagy Abonyi Szabolcs mesemondó és a Czécó Banda és Resócki Rolland táncoktató részvétele mentén újra feleleveníthető, bemutatásra alkalmassá válik valami, ami a múltunk része volt, és ezen keresztül újra megismerhető lesz.”

Egyházaskér
táncház
MTTK
Fehér Viktor
Banaticum Kutatóközpont

Most

07:52

Ki Ladik Katalin?

Ha hangköltészet és performance, akkor Ladik Katalin. A művésznő köré épített gondolatokat és a konceptuális művészet alapelveit állította színpadra legújabb előadásában a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.