Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Fecskefészkeket készítettek Tóthfaluban

2022.03.28
10:16
2022.03.28
19:48
Forrás
Pannon RTV
A cél, hogy a minél több fecske költözzön a településre. Közel 20 fészket készítettek, a legtöbbet a régi iskola épületénél helyezték el.

Nem mindennapi foglalkozáson vehettek részt a tótfalusiak, ugyanis vasárnap délután fecskefészket készíthettek. Cserkészek, ovisok és az általános iskola tanulói is részt vettek az eseményen.

Rózsa Csekity Antoanetta, a tóthfalui 24-es Kapisztrán Szent János cserkészcsapat csapatparancsnoka: „Én nagyon örülök, hogy ma részt vehetünk ezen a fecskefészek-készítő délutánon. A cserkészek sokat tartózkodnak a természetben nagyon odafigyelünk az állatok védelmére is.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Hungarocellből sablont készítettek, majd ezeket fűrészpor és gipsz keverékével betapasztották. Egyes fészkekbe egy kampót is elhelyeznek, hogy azok stabilak maradhassanak a falon – magyarázta Pósa Zoltán zentai előadó.

„Környékünkön három fajta fecske létezik, a partifecske, ők inkább löszfalakban telepednek le, van a molnárfecske, ők inkább a tömbházaknál honosak és van a füstifecske, ők inkább istállókban, tanyavilágban járatosak. A fészkekben is különböznek ezek az állatok.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A természetbarát órát a helyi Almás-Vasderes Hagyományápoló Egyesület szervezte.

Kálmán Jenő az egyesület elnöke kiemelte: „Szeretnénk minél jobban elkerülni a vegyi mérgeket és a legyeknek, szúnyogoknak a természetes ellensége a fecske. A fecskéket szeretnénk idevonzani Tóthfaluba, és így próbáljuk meg könnyíteni a dolgukat, hiszen hosszú távot tesznek meg a költözésénél.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Az itt készített fecskefészkeket mindenki hazavihette, valamint a régi iskola épületénél is elhelyeztek néhányat.

Tóthfalu
fecskefészek
Rózsa Csekity Antoanetta
Kálmán Jenő
Pósa Zoltán

Most

22:06

Elfogadták a képviselők a jelentést

A köztársasági parlament képviselői közül 154-en szavaztak igennel, 23-an nemmel a Pristinával folytatott párbeszédről szóló jelentésre, amely a tavaly szeptembertől idén január közepéig terjedő időszakra vonatkozik.
21:17

Dr. Pásztor Bálint a koszovói jelentésről

A vajdasági magyarság érdeke is az, hogy béke és stabilitás legyen az országban, és ameddig Koszovó kérdése nem oldódik meg, addig Szerbia nem tud előre jutni sem az integráció, sem a gazdasági fejlődés útján.
21:11

Áthelyezik a belgrádi állatkertet

Majdnem kilencven évvel megalapítása után Belgrád közvetlen központjából egy szigetre helyezik át a belgrádi állatkertet annak érdekében, hogy a nándorfehérvári várnak is helyet adó Kalemegdan felkerülhessen az UNESCO világörökségi listájára.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.