Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A fekete, édes, lédús finomság ünnepe Bácsfeketehegyen

2021.06.11
22:17
2021.06.11
22:27
Forrás
Pannon RTV
A sötétbordó színű, kiváló cukor-sav harmóniájú, jellegzetes ízű feketicsi meggyről már sokan hallhattak. Számtalan formájában találkozhatnak vele azok, akik június 11. és 13. között, vagyis most hétvégén ellátogatnak az észak-bácskai faluba.

Előtte azonban bemutatunk egy olyan családot, ahol több generációs múltra tekint vissza a meggytermesztés és -feldolgozás.

Pannon RTV

A Horkai családban a meggy szeretete generációk óta jelen van, a pálinkafőzés tudománya pedig apáról fiúra szállt az évtizedek során.

Horkai Zsolt termelő: „Valamikor a 70-es évek végén futott fel a meggytermesztés, akkor a meggytermesztőknek 8-9000 meggyfái voltak. Nagyapám akkoriban a kisebbek közé tartozott, 600 meggyfája volt. A meggytermesztés a csúcspontját a 70-es évek végén, a 80-as évek elején érte el. Akkor 6-800 tonnányi meggy termett a faluban. Utána politikai változás következett be, a meggytermesztők nem tudták eladni, külföldre kivinni a termést, és szép lassan kiirtották az ültetvényeket a falu területén kívül. A családunk kitartott a meggytermesztés mellett, édesapámnak 200 meggyfája volt folyamatosan, és a 90-es évek végétől kezdtük el bővíteni az ültetvényt. Középiskola befejezése után átvettem a gazdaságot, most jelenleg 400 meggyfa van a családunkban.”

Pannon RTV

A feketicsi meggy eredete nem teljesen igazolt. Többen úgy tartják, hogy Boszniában szolgáló katonák hozták még a II. Világháború után.

Horkai Zsolt elmondta: „A bosnyák meggyfajta körbe tartozik, amit most már tudunk. Ezeket a csemetéket elhozták, és megfigyelték, hogy nagyon jól fejlődik ebben a talajban, és gyökérsarjakról kezdték el szaporítani. Annak idején 400 hold szőlő volt a falu területén és mindegyik szőlősgazda ültetett pár meggyfát is az ültetvényébe, és látták, hogy milyen szépen fejlődik, így elkezdték szépen szaporítani a meggyfákat. A betegségekkel szemben nagyon ellenálló, aránylag korán érik.”

Pannon RTV

A kezdeti kézzel való szüretelést ma már a gépi betakarítás váltotta fel. A fáról lekerülő sötétbordó gyümölcs később számtalan formában édesítheti meg mindennapjainkat. Horkai Zsolt elárulta, hogy a meggy széles körű feldolgozásra alkalmas. Készülhet belőle meggylé, lekvár, befőtt, likőr, bor és a híres meggytargyi, amely a Horkai család levédett terméke.

„Valamikor itt nálunk a régi idősek használták a targyi nevet. Nem azt mondták, hogy igyunk meg egy pálinkát, hanem igyunk meg egy targyit, és ez innen jött. Édesapám összeillesztette ezt egy szójátékkal, amit a 90-es évektől használunk, és 2006-ban került levédésre, mint a családok levédett márkaneve a meggypálinkára.”

Pannon RTV

Zsolt azt vallja, hogy a gyümölcstermesztéshez és feldolgozáshoz elengedhetetlen a gyümölcs szeretete.

„Nem magától értetődő az, hogy az ember átveszi az előző generációnak a munkáját, hanem valahol benne kell lennie annak szeretete. Gyerekkoromban megszerettem, és így tudtam továbbvinni. Úgy gondolom, hogy ha valaki ezt nem szereti, nem csinálja szívből, azt nem is igazán lehet továbbvinni.”

Bácsfeketehegy
meggy
meggynapok
Horkai Zsolt

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű