Ugrás a tartalomra
Felsőhegy, télűzés
Pannon RTV

A felsőhegyi diákok is elűzték a telet

2018-02-13
17:14
2018-02-13
17:24
Forrás
Pannon RTV
Ma húshagyó kedd van, ami egyben a farsang utolsó napja. A felsőhegyiek ezen a napon tartják meg a hagyományos télűző rendezvényüket.

Kedd délelőtt már vidáman gyülekeztek a gyerekek a felsőhegyi szövetkezeti otthon előtt. Bár a kiszebábú-égetés elmaradt, és a felvonulás is bizonytalan volt, a rossz idő nem szegte kedvét a vidám tömegnek. Kicsik és nagyok közösen vonultak fel Felsőhegy utcáin.

A felvonulás után frissen kisült fánkkal és meleg teával várták az asszonyok a télűző gyerekeket és felnőtteket. A lakmározás közben kihirdették a jelmezverseny eredményét is. A felsősök közül Fajka Zsóka és Jovanović Nina papucsjelmeze lett az első.

Fajka Zsóka, tanuló, Csokonai Vitéz Mihály Á.I., Felsőhegy: „Az iskolában gondolkodtunk, hogy mik lehetnénk, mert egyikünknek sem volt jelmeze, és az interneten bogarászva találtunk ilyen papucsjelmezt.”

Felsőhegy, télűzés

Jovanović Nina, tanuló, Csokonai Vitéz Mihály Á.I., Felsőhegy: „Egy egész délután dolgoztunk rajta. Mentünk a boltba, hogy keressünk hozzávalókat, és utána otthon elkészítettük.”

Az alsósok közül Kovács Réka Kleopátra jelmeze tetszett a legjobban a zsűrinek. Kovács Réka, tanuló, Csokonai Vitéz Mihály Á.I., Felsőhegy: „Anya gondolkodott a múmiában is, de azt mondta, hogy ez nagyon egyszerű, és Kleopátra lettem.”

A pedagógusok és az iskola vezetősége fontosnak tartják, hogy megismertessék a gyerekekkel a hagyományokat. Urbán Zsuzsanna, igazgató, Stevan Sremac Á.I., Zenta: „A télűzés hagyományát igyekszünk megőrizni, és mindig pontosan húshagyó kedden tartani. Húshagyó kedd a farsang zárónapja. Igyekszünk ezen a napon tartani, mivel ekkor kell elűzni a telet, és pontosan a gyerekekkel ezt megismertetni, hogy a húshagyó keddnek ez a jelentősége.”

A télűzést az iskola már ötödik alkalommal szervezte meg.

Felsőhegy
farsang
húshagyó kedd
Csokonai Vitéz Mihály Á.I.

Most

16:27

Jön a tél és vele a szmog

A tél közeledtével egyre nagyobb a lehetősége a szmog kialakulásának a városokban. Elsősorban a helytelen tüzelés miatt a késő délutáni és esti órákban romlik a levegő minősége.
15:45

Ranieri visszatér a Premier League-be

Már nem Slaviša Jokanović az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban utolsó helyen álló Fulham menedzsere. A labdarúgóklub az olasz Claudio Ranierit nevezte ki menedzsernek.
15:36

Putyin Szerbiába látogat

Alekszandr Csepurint, Oroszország belgrádi nagykövetét fogadta ma Aleksandar Vučić szerb államfő a szerb fővárosban. A találkozón szó esett Vlagyimir Putyin esedékes szerbiai látogatásáról is.

Népszerű

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.