Ugrás a tartalomra
Pixabay/PublicDomainPictures

Fizet a csikkek összegyűjtéséért a katalán kormány

2022.05.28
12:36
Forrás
elobolygonk.hu
Négy eurót fizetnének mindenkinek, aki egydoboznyi cigarettacsikket lead egy újrahasznosító ponton.

Véget akarunk vetni a jelenlegi helyzetnek, amikor a cigarettacsikkek mintegy 70 százaléka a földön vagy a tengerben végzi – mondta a katalán hulladékügynökség vezetője.

Az EU szerint a cigarettacsikk a második leggyakoribb egyszer használatos műanyaghulladék az európai strandokon, az Ocean Conservancy környezetvédelmi szervezet szerint pedig a tengerbe dobott összes szemét közül a csikkek a leggyakoribbak.

Minden egyes cigaretta utáni 20 centes illeték fizetését vezetnék be. Emellett a tengerszennyezés visszaszorítása érdekében júliustól Barcelona összes városi strandján tilos lesz a dohányzás. Eközben a spanyol kormány azt javasolja, hogy a cigarettagyártók fizessék meg a csikkek feltakarítási költségeit, és oktassák a lakosságot, hogy ne dobják el a csikkeket, mert környezetkárosító cellulóz-acetátot tartalmaznak.

Katalónia
csikk
természetvédelem
környezetvédelem

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.