Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Juhász Géza

Földházak és selyemgyárak Vajdaságban

2020-10-21
19:43
2020-10-22
16:32
Forrás
Pannon RTV
A föld használatáról az építészetben, valamit az eperfák és selyemhernyók szerepéről Vajdaságban tartanak szerdától péntekig műhelymunkákat Újvidéken.

A projekt célja a gyerekek megismertetése és az idősebbek emlékeztetése a székváros és Vajdaság valamikori földépítészetére.

Az első nap a legfiatalabbaknak volt szentelve. Egy rövid előadás és foglalkozások sorozatán keresztül óvodás gyerekek festettek földdel, rajzoltak, dolgoztak sárral és szalmával

Lenka: „Ma ezeket a leveleket csináltam, és egy másikat. Hamarosan majd ezt a házikót fogom.”
Sunčica: „Ma rajzoltam házat, leveleket és valamilyen selyemlepkét.”
Tia: „Amikor festettem a leveleket, akkor befestettem a kezeimet is.”

Az előadás- és foglalkozássorozatra a Selyemgyár kulturális állomás előtti téren kerül sor. A műhelymunkát Dragana Kojičić építészmérnök vezeti, aki a földépítészetre specializálódott: „Az volt az ötlet, hogy összekössük ennek az Almási résznek a hagyományát, ahol földből épültek a házak, hogy összekössük a Selyemgyárat, amelynek két nap múlva van az évfordulója, és hogy elmeséljük valahol az eperfák történetét, melyek valamikor minden vajdasági ház előtt álltak, de most már nincsenek. A gyerekekkel a műhelymunkákon keresztül átmegyünk a természetes anyagok történetén, a föld felhasználásán, a szalma és egyebek használatán. Valamint az eperfákról is beszélünk, ahol használni fogjuk az eperfák leveleit, selyemfonalakat, selyemhernyókat. Ez az elképzelés.”

A pénteki nap a felnőtteknek lesz szánva, és sármalter panelek kidolgozása, valamint testfestés lesz programon. Szombaton nyitják meg a kiállítást a két nap folyamán készült alkotásokból.

Vajdaság
Újvidék
eperfa
selyemhernyó

Most

10:31, Frissítve: 11:00

Koronavírusos Lewis Hamilton

A Forma–1 közleményben számolt be arról, hogy a világbajnok Lewis Hamilton elkapta a koronavírust. Ki kell hagynia a hétvégi Szahíri Nagydíjat.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.