Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Garabolyban vegyenek bio- és háztáji termékeket

2019-10-05
17:42
2019-10-05
17:57
Forrás
Pannon RTV
Ismét megnyitotta kapuit a bio- és háztáji piac, a Garaboly. Házi készítésű és biotermékeket készítő termelők mutatkoztak be a szabadkai Népkörben.

A kezdeményezés néhány évvel ezelőtt indult el azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a vegyszermentes, organikus termékeket, illetve hogy a rendezvényre ellátogatók megismerjék a helyi és környékbeli kistermelőket.

Mézek, vegán sütemények, lekvárok. Csak néhány olyan organikus termék, amely helyet kapott a szabadkai rendezvényen. A zentai Pósa család hidegen sajtolt olajakat készít.

Pósa Lea, kistermelő, Zenta: „Az alapanyagok saját gazdaságból kerülnek ki, ezeket mi termeljük, úgyhogy igazából a földtől egészen az asztalig a teljes gyártási folyamat, illetve előállítási folyamat a mi irányításunk alatt van.”

Cseh Andor rövid előadást tartott arról, hogyan lehet otthon biokertet kialakítani. Első lépésben azt kell eldönteni, mennyi időt tudunk ráfordítani a biokert gondozására, hiszen kitartó és odafigyelő munkát igényel egy ilyen kert fenntartása - mondta el a termelő.

Cseh Andor, Szabadka: „Olyan magokat ültessünk, amik bio-, ökokertészetből erednek. Ha ez nem lehetséges, ne legyenek csávázott magok. Tehát innen kezdjük, utána meg kell nézni, hogyan tudunk öntözni, az is nagyon fontos. A kert földjének a minősége is fontos, trágyázzuk szerves trágyákkal.”

A szervező, Bodrogi Hajnalka elmondta, nemcsak szabadkai, hanem a környező települések kistermelői és kézművesei is bemutatkoztak a Népkör udvarában.

Bodrogi Hajnalka, szervező: „Igény mutatkozott rá, mind a háztáji kistermelők, valamint a kézművesek részéről, hogy szervezzük meg újból, havonta egy alkalommal ezt az eseményt. Valamint azok a polgárok is, akik szívesen eljönnek egy-egy szombaton ide hozzánk délelőttönként beszélgetni, ismerkedni. Hiszen nagyon fontosak ezek az események, hogy közvetlenül, biztos kézből tudjuk azokat a termékeket megvásárolni, amelyeket az asztalunkra teszünk.”

A rendezvényt ezentúl havi rendszerességgel tartják meg, legközelebb november 7-én várják újból az érdeklődőket.

Népkör Magyar Művelődési Központ
Szabadka
piac
biotermék
háztáji termék

Most

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.