Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Csipak Edvin

Garabolyban vegyenek bio- és háztáji termékeket

2019-10-05
17:42
2019-10-05
17:57
Forrás
Pannon RTV
Ismét megnyitotta kapuit a bio- és háztáji piac, a Garaboly. Házi készítésű és biotermékeket készítő termelők mutatkoztak be a szabadkai Népkörben.

A kezdeményezés néhány évvel ezelőtt indult el azzal a céllal, hogy népszerűsítsék a vegyszermentes, organikus termékeket, illetve hogy a rendezvényre ellátogatók megismerjék a helyi és környékbeli kistermelőket.

Mézek, vegán sütemények, lekvárok. Csak néhány olyan organikus termék, amely helyet kapott a szabadkai rendezvényen. A zentai Pósa család hidegen sajtolt olajakat készít.

Pósa Lea, kistermelő, Zenta: „Az alapanyagok saját gazdaságból kerülnek ki, ezeket mi termeljük, úgyhogy igazából a földtől egészen az asztalig a teljes gyártási folyamat, illetve előállítási folyamat a mi irányításunk alatt van.”

Cseh Andor rövid előadást tartott arról, hogyan lehet otthon biokertet kialakítani. Első lépésben azt kell eldönteni, mennyi időt tudunk ráfordítani a biokert gondozására, hiszen kitartó és odafigyelő munkát igényel egy ilyen kert fenntartása - mondta el a termelő.

Cseh Andor, Szabadka: „Olyan magokat ültessünk, amik bio-, ökokertészetből erednek. Ha ez nem lehetséges, ne legyenek csávázott magok. Tehát innen kezdjük, utána meg kell nézni, hogyan tudunk öntözni, az is nagyon fontos. A kert földjének a minősége is fontos, trágyázzuk szerves trágyákkal.”

A szervező, Bodrogi Hajnalka elmondta, nemcsak szabadkai, hanem a környező települések kistermelői és kézművesei is bemutatkoztak a Népkör udvarában.

Bodrogi Hajnalka, szervező: „Igény mutatkozott rá, mind a háztáji kistermelők, valamint a kézművesek részéről, hogy szervezzük meg újból, havonta egy alkalommal ezt az eseményt. Valamint azok a polgárok is, akik szívesen eljönnek egy-egy szombaton ide hozzánk délelőttönként beszélgetni, ismerkedni. Hiszen nagyon fontosak ezek az események, hogy közvetlenül, biztos kézből tudjuk azokat a termékeket megvásárolni, amelyeket az asztalunkra teszünk.”

A rendezvényt ezentúl havi rendszerességgel tartják meg, legközelebb november 7-én várják újból az érdeklődőket.

Népkör Magyar Művelődési Központ
Szabadka
piac
biotermék
háztáji termék

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.