Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Gyapjúszobrokból nyílt kiállítás Belgrádban

2020-10-15
13:27
2020-10-15
17:12
Forrás
Pannon RTV
Pulai Árpád verbászi textilművész gyapjúszobrait tekinthette meg a közönség a belgrádi Collegium Hungaricum kiállítótermében tegnap este.

A Kifordított mese cím alatt bemutatott művek különleges technikával készültek.

A belgrádi közönség nagy érdeklődéssel fogadta a kiállítást.

Života Lazarević: „Lenyűgöznek mindenekelőtt a szokatlan alakú figurák és az a természetes anyag, a gyapjú. Szinte érezni lehet azt a művészetet és mindazokat a formákat, amelyeket ő alkotott. Minden elismerésem!”

Pulai Árpád verbászi születésű, ifjú textilművész a nemezelés technikájával különlegesen formált gyapjúszobrok készítésével hat-hét évvel ezelőtt kezdett foglalkozni. Már egyetemi hallgatóként tanulmányozta a gyapjúszálakat, ezek tulajdonsága ihlette munkáját.

Pulai Árpád: „Már maga a Kifordított mese név is olyan gondolkodásból származott, hogy összehasonlítottam az emberi és az állati tulajdonságokat. Arra az ötletre jutottam, hogy milyen jó lenne, és hogyan lehetne kezelni néhány állatjellemzőt, valamely állat tulajdonságát, amit az emberi formákhoz lehetne hozzáadni, mint például ahogyan egy állatmesében az emberi tulajdonságokat az állati formáknak adják.”

A belgrádi Collegium Hungaricumban a vírusjárvány okozta helyzet miatt hónapokon át szüneteltek a rendezvények. Az utóbbi két hónapban ez a második kiállítás, amely megnyílt a látogatók előtt.

Szentgyörgyi Klára, igazgató, Collegium Hungaricum Magyar Kulturális Központ, Belgrád: „Amikor a képeit láttam, csak ezeknek a szobroknak a képeit, már el voltam ragadtatva, de először azt gondoltam, hogy ezek ilyen kis, húsz centi magasságúak, mert nem tudtam elhinni, hogy gyapjúból ilyent lehet alkotni, hogy nagy is legyen. És amikor kiderült, hogy ezek egy méter magas figurák, akkor azt mondtam, hogy ezt okvetlenül el kell hozni Belgrádba, mert én tényleg végigutaztam a világot, ha másért nem, akkor a koromnál fogva, és láttam nagyon sok kiállítást, nagyon szeretem a modern művészetet, mindenütt a galériákat, múzeumokat végig járom, de ilyet még nem láttam.”

A kiállítás október 30-ig tekinthető meg.

gyapjúszobor
kiállítás
Kifordított mese
Collegium Hungaricum
Pulai Árpád
Szentgyörgyi Klára

Most

19:51, Frissítve: 19:59

Koronavírus-járvány Európában

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket, Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba, meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban, gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában.
18:26

Mini-Schengen online csúcs

Három témakörben tartott virtuális találkozót Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán kormányfő és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök.
15:51, Frissítve: 17:34

1545-tel nőtt a fertőzöttek száma Szerbiában

Újra negatív rekordot döntött a napi új fertőzöttek száma Szerbiában, Szabadkán is emelkedett a kórházban kezelt koronavírusos páciensek száma, Vajdaság területén pedig 212 újabb koronavírusos beteget regisztráltak.

Népszerű