Ugrás a tartalomra

Hagyományok téli fesztiválja Palicson

2023.12.02
16:20
2023.12.02
18:10
Forrás
Pannon RTV
Tepertősütő verseny, szalonna- és hagymaszeletelő verseny, kézműves kiállítás, forralt bor, jó hangulat és kellemes idő - így zajlik az idei Hagyományok téli fesztiválja Palicson. Az eseményre idén közel ezer személy érkezett.

Egymás mellett sült az üstökben a finom tepertő. 18 csapat mérte össze tudását a tepertősütő versenyen. Ezt viszont a szalonnaszeletelő verseny előzte meg. A szegedi Förgeteg István dobogós, harmadik helyen végzett.

„Valójában különös készülés nem volt, azt adtuk, amit tudtunk. Amit magunkkal hoztunk.
- Milyen kritériumoknak kellett megfelelni?
- Három centiméternek kellett, hogy legyen. Mérték az időt is, hogy mennyi idő alatt történik a szalonna felszeletelés. Utána minősítették. Én egy kicsit lassabb voltam, viszont arányosabb volt a méret.”

A Helyi termékek kiállításán és vásárán igazi ünnepi hangulat uralkodott. Helyi és környékbeli kézművesek mutatták be portékájukat.

Noszián Gyöngyi, kézműves, Királyhalom: „Adventi díszeket, karácsonyra hangolódva készülünk egy kis bemutatóval. Hobbi szinten csinálom ezeket kikapcsolódás szempontjából, nagyon jó az idegzetnek. Nyugtat, ajánlom mindenkinek a kézművességet, jó dolog.”

A téli időszakban kifejezetten ajánlott a mézfogyasztás. Holló Erika asztalánál több fajta méz közül is választhattak az érdeklődők.

Holló Erika, méhész, Palics: „Az emberek visszatérnek a természetes dolgokhoz. A mézfogyasztás ahogy bejött a korona krízis nagyon megemelkedett, és a propolisz fogyasztás is. Nagyon sokan leküzdötték vele a koronát, a járványt. A propolisz univerzális antibiotikum, baktérium és vírusölő hatása van.”

A rendezvényen részt vettek a Natasa Egyesület tagjai is. Céljuk, hogy létrehozzanak egy vakvezetőkutya-kikepézést Szabadkán.

Apci Ferenc, elnök, Natasa Egyesület: „Ugyanúgy tudunk főni, sütni, mosogatni, szórakozni, sétálni, élvezni az élet minden apró örömét. Ezt szeretném én megcsinálni, mivel Natasa a vakvezető kutyám, az egyetlen vakvezető kutya egész Szerbiában.”

Idén Jubileumi, 10. évfordulóját ünnepi a rendezvény.

Fontányi Csilla, szervező, Hagyományok téli fesztiválja: „Egész évben készülünk rá, mivel ezer ember megjelenik itt az eseményen. Nagy barátságok szövődnek, itt van a kiállításunk, kézműveseink, környékbeli emberek rakják ki a portékájukat. Egymás között is együttműködések alakulnak ki. Muszáj teret biztosítanunk ahhoz, hogy megismerjék a látogatók a mi saját termékeinket, helyi értékeinket.”

Az eseményen dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség megbízott elnöke köszöntötte a résztvevőket. „Örülök annak, hogy ennyien vannak, én arra kértem mindenkit, hogy látogassanak ki Palicsra ma, hiszen ez egy jubileumi nagyon szép rendezvény és az idő is kedvez. Minden adott ahhoz, hogy az emberek egy szép napot töltsenek itt Palicson, bővítve az idegenforgalmi kínálatot és jól érezve magukat a tó partján.”

A tepertőben gazdag rendezvény után másnap, vasárnap lehetőség lesz lefutni a bevitt kalóriákat, ugyanis a rendezvénysorozat a Mikulásfutással folytatódik.

Palics
Hagyományok Téli Fesztiválja

Most

Népszerű