Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Hagyományos falusi disznóvágást tartottak Bácsfeketehegyen

2020-01-18
16:59
2020-02-08
12:21
Forrás
Pannon RTV
A program keretében két 120 kilogrammos disznót vágtak le. A szervezők a helyi Pipacs Villában toros reggelivel, hagymás, sült vérrel, fűszeres forralt borral és meleg teával várták az érdeklődőket.

Az egész napos esemény keretében a valódi falusi disznótorok hangulatát is elhozták a vendégeknek. Kovács László gyermekkori emlékeiből idézett, akkoriban szalmával történt a perzselés, manapság viszont több helyen gázzal pörkölik a disznót. Szerinte nagy a különbség a hagyományos és a modern disznótor között: „Elsősorban ami engem úgy meglepett, hogy a disznó, amikor már meg van pörkölve, perzselve, valamikor a földön vágták szét, most pedig felakasztották és úgy vágták ketté.”

Rind Kelemen Kornélia szervező szerint fontos a hagyományok megőrzése, továbbá a régi szokások bemutatása: „A disznóvágást azért szerveztük meg, hogy egy kicsit felelevenítsük a régi emlékeket a gyerekeknek, hogy hogyan készült a disznó előkészítése, hogy hogyan készült az asztalra tett hurka, kolbász. Ezt próbáljuk bemutatni. Egy családcentrikus rendezvényként hirdettük meg. Ez az első alkalom. A megvalósításban nagy segítségünkre volt a Nemzetpolitikai Államtitkárság.”

A disznótoron gyerekek is részt vettek. Szerintük érdekes és izgalmas végigkövetni a disznóvágás folyamatát, továbbá segédkezni a kolbásztöltésben is.

Az eseménynek helyet adó Villa Pipacs nevű szálloda a Prosperitati Alapítvány támogatásából újult meg nemrégiben. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is részt vett a rendezvényen. Elmondta, a disznótoros programoknak fontos szerepe van, hiszen összehozzák az embereket: „Mélyebben, ha utánanézünk, akkor ennek a vidéknek, ennek a falunak a fejlődéséről szól, a közösségének az erősödéséről, Magyarország támogatásáról, és arról, hogy olyan vállalkozók vannak, akik úgy gondolják, hogy itt a szülőföldön érdemes belevágni egy olyan munkába, amely nem csak nekik, nemcsak családjuknak, hanem másoknak is úgy tud segíteni, hogy munkát ad ugyanakkor pedig reményt, bizakodást ad arra, hogy érdemes építkezni, hogy jövőt tudjunk építeni fiatalnak, öregnek egyaránt.”

A bácsfeketehegyi disznótoros rendezvény a Magyar Kormány támogatásával valósult meg.

disznótor
Bácsfeketehegy
Hajnal Jenő

Most

21:29

Elhunyt Miroljub Trošić

A szerb színész 72 éves volt. A Selo gori, a baba se češlja című sorozatban játszott szerepével szerbiai nézők millióinak a szívébe lopta be magát. A sorozatban tíz évig szerepelt.

Népszerű

Helyszín

Holttestet találtak Óbecsén

Egy férfi holttestét találták meg ma reggel az óbecsei katolikus temető bejáratánál - írja a vajdasági közmédia.