Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Hajnalig ropták a táncot a Népkörben

2020-01-26
08:24
2020-01-26
15:15
Forrás
Pannon RTV
Megtartották a hagyományos vőfélytalálkozót és népviseletes bált a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központban. A lakodalmi hangulatot idéző batyubálos rendezvényen több mint húsz vőfély vett részt.

A találkozó célja, hogy ápolják a lakodalmi szokásokat, hagyományokat, és egyúttal be is mutassák ezeket.

A hagyományos népviseletes bál és vőfélytalálkozó idén a bácskai lakodalmas szokásokba adott bepillantást a népes közönségnek. Összesen 23 vőfély érkezett Vajdaság és Magyarország minden részéből. A talpalávalót pedig a Csantavéri ifik együttes húzta.

A lakodalmas ceremóniához köthető egyes jeleneteket más-más vőfély vezényelte le.

A vendégek egész éjjel ropták a táncot. Patai Jánosné a magyarországi Balotaszállásról érkezett, és remekül érezte magát: „Én úgy látom, hogy az összefogás, az összetartozás, az kicsikét szorosabb, mint nálunk, Magyarországon.”

Laták János budapesti vőfély szekszárdi születésű, így az ottani hagyományokat igyekszik a magyar fővárosban is népszerűsíteni: „Nagyon sok verset magam írok azért, hogy a 21. század értékrendjének megfeleljen. De maga a lényeg a hagyomány, ez a 800 éves múltra visszatekintő vőfélyszakma.”

Az igazi lakodalomban szükség van a vőfélyre, mert olyankor szervezett igazán a lakodalom, a vőfély ugyanis mindenkit eligazít - állítja Soós János, szervező. Idén először esett a választás a hagyományos bácskai lakodalom bemutatására: „Ami azt jelenti, hogy külön menyasszonyos ház, külön vőlegényes ház. Külön zenekarokkal, külön vőfélyekkel. A menyasszonyos házhoz a vőlegény fogja küldeni vagy indítani a csokrot, ahova a koszorúslányok elviszik, a vőfélyek bejelentik, a menyasszony küldi vissza a vőlegény bokrétáját, akkor bokrétabeköszöntés, utána megyünk kikérésre, mikor megtörtént a menyasszonyos háznál a kikérés, ott a menyasszony búcsúztató.”

A Népkör Magyar Művelődési Központ Szilaj táncegyüttesének tagjai Horgos-környéki lakodalmas táncokat mutattak be az est folyamán - mondta Rumenyákovity Kárlo csoportvezető: „Egy lakodalomnak a menetét mutatják be, a vőlegénynek és a menyasszonynak a készülődésétől kezdve, a templomi szertartáson át, egészen a hajnalig tartó mulatozásig, ez mind benne van a koreográfiában.”

A mindössze 11 éves szabadkai Gyémánt Dominik volt a vőfélytalálkozó legifjabb részvevője: „Énnekem nagyon tetszik ez a vőfélység, mert ugye jó mulatás, jó zene, és nagyon jó, hogy ennyi ilyen dolgot át birok élni így a vőfélységgel.”

Egyre kedveltebbek a női vőfélyek. A 16 éves csantavéri Bazsó Nikoletta idén vett részt először a vőfélytalálkozón. Ezzel gyermekkori álma vált valóra: „Nagyon szeretem szórakoztatni az embereket, már 5 éves korom óta színpadon vagyok.”

A vőfélytalálkozók főleg a barátkozásról szólnak, de alkalmat adnak arra is, hogy ellessék egymástól az érdekes vőfélyfogásokat.

vőfélytalálkozó
vőfély
Népkör Magyar Művelődési Központ
népviselet
bál
batyubál

Most

Népszerű