Ugrás a tartalomra
nasa.gov

Harminchét év után begyújtotta hajtóműveit a Voyager-1 űrszonda

2017-12-02
16:01
2017-12-02
16:12
Forrás
index.hu
Ez a NASA legtávolabbi és leggyorsabban száguldó űrbéli szerkezete. Az űrszonda a hajtóművek segítségével tud elfordulni, hogy jó irányba álljanak az antennái, és kommunikálni tudjon a Földdel.

Az űrkutatók most négy tartalék hajtóművet használtak, ezeket 1980. november 8. óta egyszer sem kapcsolták be. A tartalék hajtóművek próbaindításának eredményeire minden alkalommal 19 órát és 35 percet kellett várni, ennyi idő alatt jutnak el a jelek az űrszondáról a földi antennákhoz. November 29-re kiderült, hogy a hajtóművek jól használhatók, úgyhogy januárban teljesen átállnak erre a tartalék rendszerre.

A Voyager-1 űrszonda 21 milliárd kilométerre van a Földtől, ember által épített szerkezet még nem jutott ilyen messze a bolygónktól.
 

Voyager-1
űrszonda
világűr
NASA

Most

21:11, Frissítve: 21:22

Óriási a káosz Katalóniában

Több százezer ember vonult az utcákra. „A szabadságjogokért” címmel meghirdetett akció mostanra kemény utcai összecsapásokká fajult.

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.