Ugrás a tartalomra
MTI/Varga György

Hatalmas viharok Európában, megbillent a Balaton vize (VIDEÓ)

2021.10.21
16:10
2021.10.21
16:55
Forrás
MTI, Telex, Index
Hatalmas vihar csapott le Magyarországon. A viharkárok miatt országszerte riasztották a tűzoltókat. Az éjszaka hatalmas szélvihar érte el Hollandiát és Észak-Franciaországot is.

Fákat döntött ki, tetőket és vezetékeket rongált meg az erős szél. A tűzoltók Budapesten és Magyarország középső részében kapták a legtöbb riasztást - közölte a magyar katasztrófavédelem. Az időjárás egyébként több helyen akadályozza a tömegközlekedést is. Püspökladány és Sárrétudvari között egy menetrend szerinti buszjáratra dőlt egy fa - olvasható a közleményben.

Az Időkép szerint a viharos szél a Balaton vizét is alaposan felkorbácsolta és meg is billentette. A vízügyi mérések szerint Keszthelynél reggel 7 óra 15 perckor még 62 centis volt a vízállás, ami kora délutánra 47 centire csökkent.
Balatonaligánál ugyanezen időszak alatt 99-ről 116 centire változott a vízállás.
Ez jelentős különbség, bár a korábban a két part közt mért 101 centis vízállás-különbséget még nem közelítette meg. Egyes helyeken a víz elöntötte a partot, míg máshol annyira lecsökkent a vízállás, hogy gyakorlatilag a tó medre is látszik.

Az éjszaka hatalmas szélvihar érte el Hollandiát és Észak-Franciaországot is. A holland NOS Jeugdjournaal híradása szerint a vihar miatt négyen megsérültek, egy embert kórházba is kellett szállítani. A legsúlyosabb károk a hollandiai Barendrecht város Ter Leede nevű városrészében keletkeztek, ahol több fa kidőlt, volt, amelyik autókat tört össze. A házakról tetőcserepeket is leröpített a szél, néhány házban betörtek az ablakok. A tűzoltóság a helyi lakosokkal együtt dolgozik a romok eltakarításán.

Több mit 250 ezer háztartásban szünetelt az áramszolgáltatás csütörtökön Franciaország északi részén az éjszakai viharos időjárás miatt, és fennakadások voltak a vasúti és a közúti közlekedésben is az MTI szerint.

Elsősorban Normandiában voltak fennakadások délelőtt az áramszolgáltatásban az Aurore nevű vihar után. A szolgáltatás helyreállításán nagyjából 3 ezren dolgoztak – írja közleményében az Enedis villamosenergia-közművállalat.

A közösségi médiát ellepték a közutakra és a vasúti sínekre dőlt fákról készült fotók. Az SNCF állami vasúttársaság azt közölte, hogy az ország északi részében a vasútvonalakon „több száz incidens” történt. A sínekre borult fák, leszakadt ágak, a szél által a sínekre sodort sátrak és egyéb tárgyak eltakarításán jelenleg is dolgoznak az SNCF munkatársai. A közlemény szerint a szuperexpresszek (TGV-k) ennek ellenére menetrend szerint közlekednek.

A Párizs körüli Ile-de-France régióban viszont a teljes vasúti hálózaton fennakadások voltak a főváros irányába. Emiatt a Párizsba igyekvők egy jelentős része gépkocsiba ült, s a közutakon több mint ezer kilométernyi útszakaszon dugó alakult ki Párizs körül.

vihar
viharkár
viharkárok
viharos
Balaton
Franciaország
Hollandia

Most

00:06

Európa-liga-döntő - az Eintracht Frankfurt nyert

Európa Liga mindig is a Bajnokok Ligája mostohatestvére volt, idén kicsit futballromantikusra sikerült a döntő párosítása, ugyanis két nagy múltú, de nemzetközi szinten kevésbé sikeres klub jutott el az aranycsatáig.
22:35

Szerelmek szerelme

A Zentai Magyar Kamaraszínház színészeinek előadásában mutatták be Mészáros Anikó Szerelmek szerelme című darabját.

Népszerű