Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Hertelendyfalván koncertezett a Kaláka együttes

2019.12.12
13:09
2019.12.12
18:40
Forrás
Pannon RTV
A helyiek számára az esemény kiváló bevezetés volt a karácsonyi ünnepkörbe. A szórványmagyarság esetében minden koncertnek, rendezvénynek különleges, közösségmegtartó szerepe van.

A hertelendyfalvai Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben a közönség szeretettel fogadta a négytagú, világhírű Kaláka együttes adventi koncertjét. A szórványban élő magyarság tagjainak különleges alkalom volt élőben hallgatni a magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalokat, régi egyházi énekeket és az együttes által megzenésített, különleges hangszerek kíséretében előadott verseket.

Györfi Sándor, zenetanár, Hertelendyfalva: „Tudva azt, hogy a Kaláka ilyen szép, tarka műsorokat állít össze, igazából nagy vágyam lett volna – vagy volt, hogy több gyerek itt legyen, több tanulóm itt legyen, több jövendőbeli tanulóm itt legyen, és kihasználja ezt a különleges és remélhetőleg nem egyedi, de ritkaságszámba menő alkalmat ahhoz, hogy megismerkedjenek a dalokkal.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Az együttes amellett, hogy az anyaországban is folyamatosan koncertezik, igyekeznek a határon túli magyar közösségekhez is eljutni. Az együttes számára a gyerekekhez és felnőttekhez szóló koncertek ugyanolyan fontosak.

Gryllus Dániel, tag, Kaláka együttes: „A karácsony, az egy kivétel, mert ott nincsen korosztály. Karácsony gyereknek, felnőttnek ugyanúgy karácsony. Úgyhogy itt, ami karácsonyi dalokat énekeltünk, akkor kisgyerekek ugyanúgy be tudnak kapcsolódni, ahogy a felnőttek is. Ahogy az a karácsony esti ünnepen is van: hogyha valahol családban karácsonyoznak, lehet hogy az öregek kicsit már meghatottan nézik a gyerekeket. Ez egy közös, családi ünnep, korosztályfüggetlen.”

Az együttes több vajdasági településen is bemutatkozik. A koncertsorozat a Magyar Kormány jóvoltából valósult meg.

Kaláka
Hertelendyfalva

Most

20:02

Vučić: Ukrajna a fő téma Davosban

Ukrajna kérdése játszik központi szerepet a Davosi Világgazdasági Fórumon, erről beszélt a szerb köztársasági elnök a szerb közmédiának, aki maga is részt vesz a rendezvényen.
19:33

Korszerű gépek és újítások kellenek

Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.