Ugrás a tartalomra

A hét eleje óta zajlik a Palicsi-tavon az ezüstkárászok lehalászása

2019.03.29
13:02
2019.03.29
18:41
Forrás
Pannon RTV
Ez a tevékenység a Palicsi- és a Ludasi-tó biodiverzitásának védelme érdekében valósul meg. A német kormány összesen 6,5 millió euróval támogatja a Palicsi-tó megóvását.

A Palicsi-tó negyedik szektorában már napok óta zajlik az ezüstkárászok lehalászása. Az illetékesek elmondása szerint ezeknek a halaknak a tömege naponta meghaladja az egy tonnát.

Kutatások szerint a Palicsi-tó halállományának jelentős részét, közel 95 százalékát az ezüstkárászok teszik ki. Fontos ezeknek a halaknak a kifogása, majd később az őshonos halfajok betelepítése.

Vinkó Tamás, szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „Láthattuk, hogy egy csukát is kifogtak, illetve rengeteg nagyobb méretű, 5-6 kg feletti süllő, fogassüllő is hálóba kerül. Természetesen az őshonos halfajok mind visszakerülnek a tóba.”

Dobó Márta, a Palics-Ludas Közvállalat igazgatója elmondta, ezentúl évente akár többször is sor kerülhet az invazív fajok ritkítására. Hozzátette, habár az ezüstkárászok nagy részét szeretnék lehalászni, azért még marad belőlük bőven a madaraknak is.

Dobó Márta, igazgató, Palics-Ludas Közvállalat: „A Palics-Ludas Közvállalat ebben a projektumban a csónakot tudta beszerezni, valamint azokat a speciális hálókat, amivel a lehalászás történik. Az imént 11 vödörnyi halat fogtak ki. Több háló van, egy-egy ilyen vödör körülbelül 35 kg ezüstkárászt tartalmaz.”

Az illetékesek elmondták, a kifogott ezüstkárászok többsége a Palicsi Állatkertbe kerül. A kihalászás mellett a közeljövőben a sétálóösvény mentén az őshonos fafajokat is szeretnék visszatelepíteni.

Palicsi-tó
lehalászás

Most

Népszerű