Ugrás a tartalomra
Pixabay/Nickbar

Hiába ellenállók a jaguárok, a klímaváltozás így is próbára teheti őket

2020-12-03
18:57
Forrás
www.elobolygonk.hu
A jaguárok túlélési esélyeit nem csak az rontja, ha az extrém időjárási helyzetek gyakran váltják egymást, rossz hatással van rájuk az élőhely csökkenése is.

Az ausztrál Queenslandi Egyetem vezette azt a kutatást, amelyben a jaguárok várható jövőjét és túlélési esélyeit vizsgálták. Hat különböző jaguárpopulációs helyzetet elemeztek, benne olyan információkat, mint a magányosan élő nagymacska viselkedése, párzása, a kölykeinek születése az év egy bizonyos szakában, az állatok versengése, az illegális vadászatuk vagy épp az éhhaláluk, illetve a kulcsfontosságú zsákmányállataik mennyisége. A számításokból az derült ki, hogy a jaguárok jól megbirkóznak mind az extrém aszályos, mind a kiugróan árvizes időszakokkal, azonban az már végzetes lehet számukra, ha ezek az időjárási helyzetek rövid időn belül megismétlődnek. További veszélyt jelenthet mind magának a jaguárnak, mind pedig a zsákmányállatainak ember általi vadászata, illetve az élőhely csökkenése.

jaguár
klímaváltozás
extrém időjárás
túlélés
kutatás

Most

22:18

Vásároljunk online, jót tesz a bolygónak!

Az online vásárlás a hagyományos kereskedelemhez képest átlag 36 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár – hívta fel a figyelmet egy friss kutatás alapján a Prologis ipari és logisztikai ingatlanvállalat az MTI szerint.

Népszerű

Virágautomata Zentán

A Tisza-parti kisvárosban egy újításnak köszönhetően ezentúl éjjel-nappal lehet csokrokat, virágokat venni. Bár nem új keletű dologról van szó, környékünkön ez még is ritkaságnak számít.