Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Hogyan és milyen háziállat tartható Szabadkán?

2021.04.18
08:23
2021.04.18
08:36
Forrás
Pannon RTV
A legtöbben betartják a szabályokat és odafigyelnek házikedvenceikre, de mindig akadnak olyanok is, akik nem veszik figyelembe az előírásokat. A város területén érvényes szabályzásról a szabadkai kommunális rendőrséget kérdeztük.

Tartható-e lakásban háziállat? Hány háziállata lehet valakinek? Mire kell ügyelni, ha közterületre viszik a házikedvencüket? Milyen szankciókkal jár az előírások megsértése? Mindezekre a kérdésekre választ kaphatnak a szabadkai kommunális rendőrség szerkesztőségünkhöz eljuttatott leveléből.

Pixabay/StockSnap/illusztráció

Milyen előírásokat kell betartaniuk azoknak, akik háziállatot tartanak Szabadkán?

A háziállatok tartását Szabadkán a város területén tartott házi- és egzotikus állatok tartásának feltételeiről és védelméről szóló rendelet szabályozza. Ennek értelmében:

Az udvarral rendelkező családi házakban a házi kedvenceket kerítéssel körülzárt udvarban lehet tartani, oly módon, hogy azok ne tudjanak felügyelet nélkül kimenni a közterületre (utcára) vagy a szomszédos kertekbe, udvarokba.

Az állatok házikója legalább 5 méterre kell hogy legyen a szomszéd lakóépületétől.

A kutyákat kötelezően el kell látni csippel, valamint évente oltatni kell veszettség ellen.

Az udvarban tartott állatok száma nincs meghatározva, viszont fontos hogy mindegyik állategészségügyileg megfeleljen a tartás követelményeinek, azaz csippelve és oltva legyen.

A lakásokban is tarthatók házikedvencek, két állat (egy kutya-egy macska, vagy két kutya, illetve két macska) csippelve és oltva. A tartásukhoz nincs szükség a lakóközösség (többség) jóváhagyására.

Sétáltatás közben a beszennyezett közterületet a kutyatulajdonos köteles feltakarítani, a kutyát pórázon sétáltathatja, a nagytestű házikedvenceket pedig szájkosárral lehet csak kivinni az utcára.

Póráz nélkül a kutyusok a kutyakifutókban lehetnek, ebből kettő van a Város területén, egy az Epreserdőben (Sétaerdő) egy pedig a Harcosok sorakozója lakótelepen.

Az előírások megsértése esetén ki a felelős?

Az városi rendelet egyértelműen kimondja, hogy a kutya közterületen történő viselkedéséért annak tulajdonosa a felelős. A tulajdonos megállapítása a csippel ellátott állatok esetén egyértelmű, hiszen szerepel az adatbázisban. Az esetek nagytöbbségében azonban nehézségekbe ütközik, mert nincs minden állat előírásszerűen megjelölve. Ilyenkor az eljáró hivatalos személy közvetett módon (a szemtanú kijelentése alapján) állapítja meg a tulajdonos személyét aki ellen szabálysértési eljárást folytat és büntetést ró ki.

(pl. 8.000 din ha közterületen tartózkodik a tulajdonosa nélkül, 5.000 din ha nincs csippelve és oltva)

Mit jelent a felelős házikedvenc-tartás?

Felelős házikedvenc-tartás magában foglalja nemcsak a kutya szükségleteinek megfelelő körülmények megteremtését (annak őrzését, a róla való gondoskodást, a higiéniai körülmények biztosítását, a gyógyíttatást) hanem a környezet óvását is, tehát az állatokat oly módon kell tartani, hogy azzal ne sérüljön mások joga a nyugodt és tiszta életkörülményekhez.

háziállat
házikedvenc
Szabadka

Most

20:55

Újabb intenzív rakétatűz

Intenzív rakétatüzet zúdított a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet Izraelre szerda este - jelentette a 12-es kereskedelmi TV híradása. Előzőleg az izraeli légierő lerombolt egy sokemeletes épületet a Gázai övezetben.
20:53, Frissítve: 21:49

Autópálya épül Muzslya legrégebbi utcájában?

Nagy elégedetlenséget váltott ki Muzslyán a Belgrád-Nagybecskerek-Újvidék közötti leendő autópálya terve. A dokumentum szerint ugyanis néhány házat lebontanak a bánáti helyi közösség legrégibb utcájában, és kerteket is elvennének az építkezés miatt.
20:51, Frissítve: 20:59

Felújítják a kishegyesi Szűz Mária-szobrot

Sokakat meglep, még a helyieket is, hogy Kishegyes Nyugati temetőjében egy régi és hányattatott sorsú szobor található. Egykor a település büszkeségének számított a Szűz Mária-szobor, de évtizedekre eltűnt a köztudatból.

Népszerű

Megtartották az év első vásárát Topolyán

A december 9-én bevezetett rendkívüli állapot óta a bácskai településen eddig nem tartották meg a közkedvelt vásárt. Miután feloldották a rendkívüli állapotot, a hagyományosan minden hónap második vasárnapján megtartott vásár most újra benépesült.

Sakálok Királyhalom környékén

A vadászok szerint a helyzet azért is aggasztó, mert a falkákban támadó ragadozók egyre inkább megritkítják a nemes vadállományt.

Mikor nyithatnak a kishatárátkelők?

Folyamatosan melegen tartjuk a témát, rámutatunk a probléma megoldásának fontosságára, de ehhez átcsoportosításokra van szükség – emelte ki Pásztor István a Közügyek stábjának adott interjújában.