Ugrás a tartalomra

Hogyan készülnek a népviseletek Vajdaságban?

2022.02.17
21:05
2023.11.02
08:56
Forrás
Pannon RTV
A Katrinca Műhelyben jártunk.

A magyar népviselet hagyománya évszázadokra nyúlik vissza. A férfiak öltözködésére a díszített, hímzett ingek, karimás kalapok és a bőrcsizma jellemző, míg a női öltözékeket a díszített kötények, színes szoknyák, fejdíszek, és kendők jellemzik. A bácskossuthfalvi Katrinca Textilműhelyben annak jártunk utána, hogyan készülnek ma ezek a viseletek.

A bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központban jelenleg 3 néptánccsoport működik. A középiskolások számára egy ifi csoport valamint az általános iskolásoknak és az óvodásoknak is saját csoportjuk van. Emellett egy leánykórus és egy asszony kórus is működik. Az egyesület Katrinca Textilműhelye azon dolgozik szorgosan, hogy minden csoportnak az adott koreográfiához és dalokhoz illő népviselete legyen.

A gyerekeket lemérik tetőtől talpig, hogy mindenkire tökéletesen passzoljanak a ruhák. Ezután kezdődik a munka. A félig kész viseleteket ismét felpróbálják, majd a végső simítások következnek.

Hatalmas „kerek szoknyák”, szoros mellények és kötények. Gyönyörűek, de sokszor kényelmetlenek – mondják a táncosok.

A gyerekek élvezik a magasra libbenő szoknyákat és a csörgő gyöngysorokat, hogy gyönyörű viseletekben állhatnak színpadra.

Egy-egy viselet megvarrása rengeteg időbe telik, akár napokon át dolgoznak a szorgos kezű hölgyek, amennyiben pedig hímzés is szükséges az elkészítéshez, az egyesület Tarkavirág Kézimunkacsoportja is bekapcsolódik a munkába. Az idő mellett szakértelemre is szükség van. A varrónők a viseletkészítő tanfolyamot Zentán végezték el, melyet a budapesti Hagyományok Háza, és a Hagyományok Háza vajdasági hálózata szervezett.

Ami az anyagokat illeti, nagyon változó a felhozatal. A legfontosabb viszont, hogy minőséges, tartós textileket használjanak.

Az anyagokat pályázatokon keresztül tudják beszerezni, minden gyerekre saját ruhát varrnak, amikor pedig kinövik, kisebb igazítások után továbbadják a kisebbeknek.

A műhely jelenleg a bácskossuthfalvi Művelődési Házban tevékenykedik, ahol a táncosok próbái is vannak, így minden alkalommal össze kell pakolni az anyagokat és eszközöket. Várhatóan azonban, hamarosan új helyre költözhetnek, ahol saját teret kapnak majd.

Bácskossuthfalva
népviselet
Művelődési Ház
Hagyományok Háza
Hagyományok Háza Hálózat
Hagyományok Háza Vajdasági Hálózata
Bece Angéla

Most

18:42, Frissítve: 19:41

Lázár János Óbecsén zárta vajdasági körútját

Óbecsén a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben tartott délután lakossági fórumot a Vajdasági Magyar Szövetség. Az eseményen jelen volt Lázár János magyar építési és közlekedési miniszter is, aki a Tisza-parti városban zárta vajdasági körútját.
16:55, Frissítve: 19:06

Birkózóiskola nyílt Pacséron

Nagy volt az érdeklődés a helyi iskola diákjai részéről. A Vajdasági Birkózóakadémia berkeiben a pacsérival egyben már kilenc klub nyílt, de folytatni fogják a tagtoborzást és a birkózóiskolák nyitását.

Népszerű

Két új pályázat jelent meg a Prosperitatinál

Folytatódik a Prosperitati Alapítvány vajdasági gazdaságfejlesztési programja, két új pályázat jelent meg a mezőgazdasági termelők és a vállalkozók számára, 2-2 milliárd forintos keretösszeggel. Pályázni december 5-től lehet.

Kerülje el ezt a kereszteződést Szabadkán

Újabb ideiglenes útlezárás várható Szabadkán. A Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése miatt november 25-étől, vagyis szombattól tíz napon át zárva lesz a Makszim Gorkij, a Jovan Mikić, a Papp Pál és a Szegedi út kereszteződése.