Ugrás a tartalomra
Pixabay/quillerpl/illusztráció

Hősiesen őrizte fészkét egy költő rétisas-pár a fonyódi berektűzben

2021.03.04
12:21
Forrás
Sokszínű Vidék
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság felmérése szerint 127 hektárnyi területet érintett a február 27-én keletkezett tűz a Fonyód közeli Nagyberekben.

A tűzzel érintett terület teljes egészében Natura 2000 terület, megközelítőleg 90%-a ex lege védett láp. A növényzet a tűzben teljesen megsemmisült. A terület talaja azonban eléggé nedves volt, helyenként vízállásos, ezért feltételezhető, hogy a növényzet nem sérült olyan mértékben, hogy regenerálódó képességét elveszítse.

A nagytestű, gyorsan mozgó állatok – vaddisznó, gímszarvas -, valamint a terület madarai el tudtak menekülni a tűz elől. Mivel az elmúlt hét tapasztalatai alapján a kétéltűek szaporodási időszaka megkezdődött, számottevő károkat a terület kétéltű és hüllő állománya szenvedhetett, azonban a kár mértéke nem becsülhető, mert ezek maradványait az intenzív tűz gyakorlatilag elpusztította – fogalmazott összegzésében Rozner György tájegységvezető.

A szakember érdekességként említette, hogy a területen található egy aktív rétisas-fészek, amelyet elért a tűz. A tűzoltók beavatkozásának köszönhetően a fészek nem sérült meg. A költőpár a tűz alatt a fészek körül repkedett, reggelre eltűntek, február 28-án a déli órákban viszont az egyik sas már a fészekben ült.

A fészekben volt két tojás. A szakemberek most azért szurkolnak, hogy a költő madarak ideiglenes távolléte a tűz idején nem okozott kárt a tojásokban, azaz nem hűltek ki, és a madarak kikölthetik azokat.

Balaton
tűz

Most

14:01

A Szputnyik második adagját vették fel Zentán

85-en kapták meg vasárnap délelőtt a Szputnyik V második dózisát Zentán. A községben eddig mintegy 7500 adag vakcinát adtak be. Az illetékesek remélik, hogy májusban elérhetik akár a 40-50 százalékos oltottságot a felnőtt lakosság körében.
12:08

Holnap rajtol a Szerbia Open

Az ATP 250-es kategóriába tartozó belgrádi salakos tenisztorna legnagyobb sztárja természetesen a hazai színekben szereplő Novak Đoković lesz.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!