Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Időutazás az adahatári tanyavilágban

2021.02.02
20:34
Forrás
Pannon RTV
Az egykor nyüzsgő tanyasi életbe enged betekintést a ma már csak múzeumként működő kisbolt, kocsma, tanítói lakás és iskola Adahatáron.

Hányszor hallani a gyermekek panaszkodását, hogy iskolába kell járniuk, hogy a most megváltozott életvitelünkben interneten keresztül kell elsajátítaniuk a tananyagot? Ilyenkor a felnőttek többségének eszébe jut az az időszak, amikor ők koptatták az iskolapadot. Gyakran szeretnénk elmesélni és megmutatni nekik, hogy milyen volt egy iskola a régi időkben. Ebben segít az adahatári iskola.

Az 1883-ban épített, adahatári kétszobás tanítói lakással rendelkező iskolát, a múlt igazi jellegzetes illata, a mirha lengi körül. Gondosan megőrzött könyvek sorakoznak padjain, szerteszét a 19. és 20. századot idéző tárgyak sorakoznak.

Az iskola tőszomszédságában helyezkedik el a régi Szövetkezeti Otthon épülete, ahol a 2015-ben lelkes adahatáriak által alapított Adahatár Tanyabarátok Egyesülete a múltat idéző kisboltot alakított ki. Precízen, felsorakoztatva állnak az üvegek, a régi „sok nullás” papírpénzek - természetesen az autentikus kasszában-, az elsárgult újságok és sok más portéka, amelynek megléte és állapota magával ragadó. Az itt kialakított „kocsmamúzeum” a mai napig közösségi térként üzemel az idelátogatók számára.

Az iskolában 1885-től 2004-ig folyt az oktatás, a bezárás elszomorító oka pedig a tanulóhiány.

1992 és 2003 között minden nyáron gyermek- és ifjúsági táborokat szerveztek itt, összesen 2000 gyermek részvételével.

Jelenleg a fenntartók előre egyeztetett időpontban, de folyamatosan várják az érdeklődőket és bíznak abban, hogy a jövőben talán a falusi turizmus egy cseppnyi szegleteként mind többen ismerik meg az elfeledett, de kincsként őrzött adahatári iskolát.

Adahatár
iskola
kocsma
bolt
Sárvári Norbert
időutazás
tájszoba

Most

12:26, Frissítve: 13:45

Lélekben megújulva

Nagyböjti lelki napot tartottak Kelebián a Márton Áron Közösségi Házban. A Vajdasági Pax Romana alapítása óta minden évben szervez programokat a karácsony és a húsvét előtti időszakban, azzal a céllal, hogy a hívekhez közelebb hozzák az ünnepeket.

Népszerű

Elindult a szerbiai e-Agrar portál

A termelők az online felületen módosíthatják gazdaságuk adatait, megújíthatják az előző évben leadott információkat, de a támogatások igénylésére is itt lesz lehetőség.