Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Ingyenes szűrővizsgálatok Szabadkán

2021.05.29
11:47
2021.05.29
16:28
Forrás
Pannon RTV
A magyarországi Katolikus Karitász orvosmissziójának jóvoltából a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban ingyenes szűrővizsgálatot végeznek. A résztvevők a szabadkai Smile Nagycsaládos Egyesület szervezésében érkeztek a vizsgálatra.
Pannon RTV/Huszár Dániel

A gyermekek szemészeti, fogorvosi és ortopéd vizsgálatokon vehettek részt, míg a felnőtteknek nőgyógyászati rákszűrés, EKG-vizsgálat, vérnyomás és vércukorszint mérésre volt lehetőségük.

Leist Balogh Brigitta: „A megelőzést tartom a legfontosabbnak. A családomban voltak hasonló jellegű betegségek és azt gondolom, hogy nem azt kell megvárni, hogy a tünetek jelentkezzenek, hanem érdemes erre már korán odafigyelni.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Ana Skenderović évről-évre jelen van a vizsgálatokon. Fontosnak tartja, hogy odafigyeljen egészségére.

„Volt egy szívműtétem és a koronavírus miatt már régóta nem tudtam kontroll vizsgálatra eljutni, de különben is minden évben, amikor ők jönnek el szoktam jönni a vizsgálatra.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

A gimnázium vezetősége azonnal igent mondott a Katolikus Karitász felkérésére, hiszen fontosnak tartják azt a munkát, amit ők végeznek. Mindemellett az intézmény diákjai és tanárai is részt vehettek a vizsgálatokon.

Nagy Tibor, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium igazgatóhelyettese kiemelte: „Mivel a gyermekeink magyarok, az oktatás nyelve magyar, Magyarország Kormánya 2003 óta folyamatosan támogatja a gimnáziumunkat, úgy éreztük, hogy nekünk is vissza kell ebből valamit adni. Például olyan formában, hogy a magyarországi Katolikus Karitásznak úgymond otthont adunk erre az egy-két napra. A munkával, amit ők végeznek, azzal mi tanárok is egyetértünk.”

Pannon RTV/Huszár Dániel

Az orvosmisszió 2017 óta járja a Kárpát-medencét. A vizsgálatoknak visszajáró jelentkezői is vannak, ezáltal az orvoscsoport követni tudja állapotuk romlását, vagy javulását – emelte ki dr. Vojcek László. A Budai Irgalmasrendi Kórház szülész-nőgyógyász főorvos hozzátette: „Délvidéken harmadszor vagyunk, és most a felnőttek vérnyomás-, vércukor- és EKG vizsgálatát végezzük. Időközben arról is tudomást szereztünk, hogy itt nincs a hölgyek számára szervezett nőgyógyászati rákszűrés. Magán rendeléseken elérhető, azonban ez sokaknak nagyon drága. Ezért a nőgyógyászati méhnyakrák szűrést is beépítettük a szűrővizsgálataink közé.”

A szűrővizsgálatok vasárnap is folytatódnak Szabadkán a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban és Hajdújáráson a Lurkóházban.

Katolikus Karitász
Nagy Tibor
dr. Vojcek László

Most

08:42, Frissítve: 08:48

Magyar katonákra támadtak a migránsok

Erőszakkal próbálta átlépni a szerb-magyar határt Ásotthalomnál egy migránscsoport kedden este – tájékoztatta a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.
21:52, Frissítve: 07:06

Érdemes hajnalban felkelni!

A tokiói olimpia 5. napján Szerbia 5 sportágban versenyez: úszás, evezés, cselgáncs, 3x3-as kosárlabda és tenisz. Pályára lép a világ legjobbja, Novak Đoković, 7 óra körül. A magyar versenyzők közül Hosszú, Kenderesi, Milák aranyért úszik szerdán.
21:02, Frissítve: 21:28

Kettős győzelemmel jutott tovább a Ferencváros

Kettős győzelemmel jutott tovább az FTC a BL selejtezőjének második fordulójából, miután az egy héttel ezelőtti, hazai első mérkőzésen elért 2-0-s sikert követően a párharc keddi, idegenbeli visszavágóján 3-1-re nyert a litván Zalgiris Vilnius ellen.

Népszerű