Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Andrea

Ízkavalkád Újvidéken

2019-09-07
14:42
2019-09-07
18:00
Forrás
Pannon RTV
Két napig tart a Vajdaság ízei gasztronómiai fesztivál Újvidéken. A rendezvény fő célja a régi, hagyományos ételek és ízek feltárása, átörökítése a jövő generációk számára.

A szervezők ily módon a hazai termékek fogyasztására és az ételkülönlegességek népszerűsítésére hívják fel a figyelmet.

Több üstben is főtt a paprikás és a pörkölt, az asztalokon pedig sorakoztak a házi kalácsok az újvidéki limani parkban.

A hagyományos ételek fesztiváljára rengetegen kilátogattak és jóízűen ettek is a frissen készült ételekből. Carmen-Sabina Oalge kedveli a vajdasági konyhát: „Úgy vélem, hogy az ilyen jellegű rendezvények Vajdaságot, igazán gazdag régióként mutatják be, továbbá segítenek abban is, hogy ezt a gazdag ízvilágot a hazai és a külföldi turisták egyaránt megismerjék és magasabb rangra emeljék.”

A különböző egyesületek szilvás gombócot, túrós palacsinátát és házi süteményeket is kínáltak. Pakai Erzsébet minden évben ellátogat a rendezvényre: „Szeretem a régi recepteket, szeretek társalogni, meg szeretek enni, veszek paprikást, kolbászt, mikor mit kívánok.”

A topolyai Kiskároly Sándor pékségtulajdonos igazi házikenyerekkel érkezett. Sokan vásároltak is belőle: „Fehér kenyeret nem is hoztam, amit fehér lisztből készítünk, mert nincs érdeklődés iránta, mert az emberek rájöttek, hogy a fehér kenyér nem igazán egészséges, mi mindent barna és integrális lisztekből gyártunk. Az emberek látják, hogy hagyományos kenyeret csinálunk, amit eddig máshol nem tudtak megvenni.”

A hagyományőrzés leginkább a kalácsok készítésénél maradt meg. Egy csúrogi vállalkozás is így arat sikert a piacon.
Duška Zabrdac, kalácskészítő, Csúrog: „Visszamenőleg több generáció óta így készítjük a kalácsokat. Most csak egy kicsit hozzátanulunk, ha valami újdonság jelenik meg, de az alapok továbbra is a hagyományokra épülnek.”

A Vajdaság ízei gasztronómiai fesztivált harmadik alkalommal rendezték meg Újvidéken. A szervezők a hazai termékek és ételek fogyasztására hívják fel a figyelmet - mondta Jadranka Beljan-Balaban. A fesztiválmenedzser kiemelte: „A levesektől kezdve, az önteteken és a húsokon, továbbá a pörkölteken keresztül, mint a marha vagy a birkapörkölt, illetve a kakas paprikás, egészen a különleges finomságokig, gondolok itt a gombócokra, a rétesekre és minden más édességre, amit sikerült megőriznünk.”

A fesztivál keretében mesterszakácsok is összemérték tudásukat.

Vajdaság ízei
Újvidék
gasztronómia

Kapcsolódó tartalmak

Most

22:16

Új kiadvány dobosoknak

Sokan azt gondolják, hogy nem nehéz dobolni, de aki egy kicsit is ért a zenéhez, az tudja, hogy a ritmusszekció az egyik legfontosabb összetevője a zenekarnak.

Népszerű

Baleset Szabadkán

Közlekedési baleset történt ma délután Szabadkán. Várjuk az illetékesek részletesebb információit az esetről.