Ugrás a tartalomra
Aratók
Pannon RTV / Nino Gualtieri

Kaszák suhogtak a szenttamási határban

2019-07-14
16:17
2019-07-14
18:10
Forrás
Pannon RTV
A dél-bácskai településen vasárnap délelőtt 23. alkalommal tartották meg a Hagyományos Aratóünnepet.

A rendezvény elsődleges célja a régi hagyományok felelevenítése és megőrzése volt. Az eseményen idén hét aratócsapat vett részt, akik Vajdaság különböző településeiről érkeztek.

Érkeznek az aratók

Jókedvvel, zeneszóval érkeztek az aratócsapatok a szenttamási határban kijelölt parcellákhoz. Miközben a férfiak a kaszáikat élesítették, az asszonyok a hagyományos aratóreggelit készítették elő. „Olyasmi került terítékre, amit valamikor az őseink vittek ki a határba” - meséli Mátyás Ágnes, aki Tiszakálmánfalváról érkezett. Fehér Katica és Bálizs Katica helyi asszonyok szerint az aratáshoz sonka, kolbász, szalonna, krumpli, hagyma, tojás, kalács, kenyér, vöröshagyma és fokhagyma is kell. Az aratóknak ugyanis kalóriás ételre van szükségük - teszi hozzá a bácsfeketehegyi Fehér Gizella.

Az aratók reggelije

A jó munka elvégzéséhez jó szerszámokra is szükség van – mondják a résztvevők, akik a kasza mellett gereblyét és marokszedőt is hoztak magukkal. A gereblyével az elmaradt szálakat szedik össze, a sarlószerű marokszedővel pedig kévét kötnek - magyarázza a bácsfeketehegyi Szabó László.

A jó aratáshoz jó kaszára van szükség. Bazsó Gábor szerint a kaszát munka előtt jól meg kell kalapálni, kaszakővel megfenni, de a takarónak is jól kell állnia ahhoz, hogy szép rendre menjen a búza - magyarázza a zentagunarasi arató. „A kaszát azt úgy kell karbantartani, mint az asszonyt. Ha ügyelsz rá, szót fogad, jó asszony lesz, ha nem ügyelsz rá, nem jó lesz” - teszi hozzá a helyi Haska Sándor.

A csapatok igyekeztek az aratás minden apró részletét a régi hagyományok szerint elvégezni: a hagyományos reggeli és a korhű eszközök mellett arra is figyelnek, hogy ne használjanak műanyagot. Az üveg pálinkáspoharak mellé régi evőeszközök kerülnek - meséli Robotka Angéla, a Vajdasági Népek és Nemzetiségek Hagyományápoló Klubjának tagja. „Az egyesület célja, hogy megmutassa az utókornak, hogyan is zajlott az aratás valamikor régen” - tette hozzá a szenttamási szervező.

Az aratás befejezésével a rendezvény a helyi Földműves Szövetkezet udvarában folytatódott, ahol zenével, különböző gyerekprogramokkal, valamint bőséges ebéddel várták a vendégeket. Emellett az új kenyeret felszentelték és szétosztották.

Szenttamás
aratóünnep

Most

Népszerű