Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Kenyérszentelő ünnepséget tartottak Törökfalun

2018.07.30
07:11
2018.07.30
16:34
Forrás
Pannon RTV
Az eseményt 18. alkalommal szervezte meg a Százszorszép Művelődési Egyesület.

A szentmisét és a művelődési műsort megelőzően kakaspörköltfőző-versenyt is szerveztek, amely iránt évről-évre egyre nagyobb az érdeklődés.

Idén 45 csapat mérhette össze főzőtudományát a kakaspörköltfőző-versenyen. Kiss Klára már gyakorlott szakácsnak számít, elmondása szerint gyakran készíti el a hagyományos magyar fogást.

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Kiss Klára, résztvevő, kakaspörköltfőző-verseny, Törökfalu: „Nálunk sűrűn van ilyen bográcsos, kakasból és disznóból is sűrűn főzünk. Nagyon szeretjük. Mindent frissen vágunk. A hűtőben baromfit nem is tartok, amikor szükség van rá, megfogom a baromfit, levágom, megfőzöm.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Törökfalun megtartott kenyérszentelő ünnepséget idén tizennyolcadik alkalommal szervezte meg a Százszorszép Művelődési Egyesület.

Nagy Rózsa, vezető, Százszorszép Művelődési Egyesület, Törökfalu: „A kenyérszentelő szentmise, valamint a kakaspörköltfőző-verseny arra ösztönzi az embereket, hogy egy napra meg tudjanak állni, kicsit együtt lenni, hálát adni. Természetesen minden nap hálát adhatunk, de ezen a napon egy kicsit ünnepélyesebben történik.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Cserkészek és néptáncosok is részt vettek azon a felvonuláson, amely alkalmával búzakoronát és az új kenyeret vitték a Szent Gellért-templomba. Az ünnepi szentmisét követően Kormányos Zoltán, Törökfalu plébánosa szentelte meg a kenyeret.

Kormányos Zoltán, plébános, Törökfalu: „Elmondhatjuk, hogy itt a környékbeli falvakban mindig megünneplik a kenyérszentelést. Ezzel tulajdonképpen hálát adunk a mindennapi betevő falatért.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A szertartás után az érdeklődők művelődési műsort is láthattak, amelyre a helybeliek mellett a környező falvakból is érkeztek fellépők.

Törökfalu
kenyérszentelés
Százszorszép Művelődési Egyesület

Most

17:57, Frissítve: 18:04

Elhunyt 14 beteg, 5 255 új eset

5 255 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában Szerbiában. 13 ezer tesztet végeztek el. A kór következményében 14-en életüket vesztették.
17:46, Frissítve: 17:54

Harcok Ukrajna déli és keleti részén

Az orosz erők teljes ellenőrzésük alá vonták a Donyeck régióban fekvő Piszki falut – idézte az Interfax hírügynökség az orosz védelmi minisztériumot.

Népszerű