Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szunyog Tibor

Kolbászból volt a kerítés is Erzsébetlakon

2022.02.06
09:51
2022.02.06
16:10
Forrás
Pannon RTV
Kolbászfesztivál volt Erzsébetlakon. A rendezvény tavaly a koronavírus-járvány miatt elmaradt, így most nyolcadik alkalommal szervezték meg az eseményt a bánáti szórványtelepülésen.

A hagyományos disznóvágás mellett a fő program a kolbászkészítés volt. Erre idén negyven csapat nevezett be.

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Erzsébetlak igazi turisztikai központtá változott a hétvégére. A nyolcadik kolbászfesztivál sok érdeklődőt vonzott a településre. Az eseményen nemcsak finom kolbászokat kóstolhattak a résztvevők, más disznótoros ételekből is bőven volt választék. Az udvarnoki Bacsika András családi, baráti társasággal érkezett: „Itt láttuk az előbb, hogyan vágják a disznókat. Minden hagyományosan van, szalmával pörkölik, úgy mossák. Minden hagyományosan van, mint valamikor régen a nagyszüleink csinálták, mivel most már mi egész másképp vágjuk a disznókat.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A hagyományos disznóvágásra érkezett a muzslyai Budai Zoltán főböllér is, öt fős csapatával: „Ez az első év, mert csak gyorsan bejelentkeztünk öten, hogy próbáljuk ki, a munkánkban milyenek vagyunk. Gondolom, remélem, hogy jók vagyunk, és jövőre is eljövünk.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

A helyi Mišo Poljak szerint a régi disznóvágás csínját-bínját leshették el a kilátogatók: „Megmutathattuk a régi munkamódszert, gáz és áram nélkül, szalmával. Van egy régi favályúnk is, amiből már nagyon kevés van. Talán Vajdaságban van néhány. Szeretnénk bemutatni, ahogyan régen volt a disznóvágás.”

Pannon RTV/Szunyog Tibor

Nemcsak az erzsébetlakiak, hanem az egész közösség számára nagy jelentősége van az ilyen rendezvényeknek - mondta Milan Nedeljkov. A szervezőbizottság tagja hozzátette, a tradíciókat nem szabad hagyni, hogy feledésbe merüljenek: „Megmutatjuk mindazokat a dolgokat, amiket kicsit elfelejtettünk. A disznótort, a bánáti, erzsébetlaki disznótort úgy, ahogyan valamikor régen csinálták. Azt szeretnénk, hogy ez ne merüljön feledésbe.”

A kétnapos fesztivált művelődési programok is gazdagították.

Erzsébetlak
kolbász
Kolbászfesztivál
kolbásztöltés
disznóölés
disznótor

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:28, Frissítve: 20:35

Adventi kézműves vásár a Népkörben

Kézzel készített karácsonyfadíszek, csipkék, díszek várták a Népkörbe látogatókat az adventi kézműves vásáron. Ez mellett zenés programokkal készültek a szervezők.

Népszerű