Ugrás a tartalomra
Pixabay/skeeze/Illusztráció

Kötélhíddal próbálják megmenteni a hajnani gibbon utolsó egyedeit

2020-10-22
19:47
2020-10-22
19:55
Forrás
elobolygonk.hu
A hajnani gibbon megmentésére fogtak össze a kutatók, és lombkoronákat összekötő kötélhidat készítettek az emberszabású faj élőhelyén.

A Hajnan szigetén élő, súlyosan veszélyeztetett gibbon kizárólag fán élő faj és egyedei számára nagy gondot okoztak a Rammaszún tájfun nyomán keletkezett károk, megnehezítve számukra a fák közötti közlekedést. 

A hajnani gibbon a Föld legritkább emberszabású faja. A gazdasági fejlődés, a fakitermelés és erdőirtás hatására már 2014-ben is a kihalás szélén állt, amikor Kína keleti partjaira lecsapott az elmúlt fél évszázad legerőteljesebb vihara. 

A kötélhíd csak rövid távú megoldás, az őshonos fák visszatelepítése az elsődleges megoldás az erdők egységének helyreállításához. 

Jelenleg 20 ismert gibbonfaj létezik, mindegyik Ázsiában. A hajnani gibbonból a szakemberek szerint mindössze 10 felnőtt egyed él. 

gibbon
kötélhíd
állatvédelem
Hajnan

Most

14:33, Frissítve: 14:43

Égető szükség lenne terelőútra Temerinben

Temerin főutcáján folyamatos a személy- és teherforgalom. Elsősorban Újvidék vonzáskörzete miatt nagy az észak-dél irányú forgalom. A település tehermentesítése miatt régóta aktuális kérdés egy kerülőút kiépítése.
14:25

Szabadkára is visszaszivárognak a migránsok

Szabadkára is egyre több migráns tér vissza, és próbálkozik meg ismét nekivágni a magyar határkerítésnek. Amióta legutóbb összeszedték és távolabbi szerbiai befogadóközpontokba szállították el őket, néhány napig nyugalom volt a városban.
13:43

A KKT 100 napja Óbecsén

Száz nap alatt öt ülést tartott az új összetételű községi képviselő-testület Óbecsén. Az eddigi munkát és a koalíciós együttműködést ma sajtótájékoztatón értékelte Kiss Igor, az óbecsei képviselő-testület elnöke.
13:15, Frissítve: 15:15

Új szigorításokat vezetnek be Szerbiában

Hétköznaponként 17 órakor be kell zárniuk, hétvégente pedig ki sem nyithatnak a vendéglátóipari egységek és a szolgáltatói tevékenységeket végző vállalkozások - többek között ez tartozik az új szigorítások közé - írja a szerbiai sajtó.

Népszerű

Az új év új nyugdíjkorhatárt hoz

Két hónappal hosszabb ideig kell dolgozniuk a nőknek Szerbiában 2021. január elsejétől, hogy öregségi nyugdíjba vonulhassanak. Be kell tölteniük a 60 év, két hónapot.