Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Apczi Jenő

Középkori fegyverek, öltözékek és szokások

2021.10.12
14:11
2021.10.12
16:51
Forrás
Pannon RTV
Középkori fegyverek, öltözékek és szokások - erről a történelmi korról tartott előadást a zentai St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület a község több általános iskolájában. Az utolsó állomásuk Kevi volt.

Kardokkal, szálfegyverekkel, ütő és hasítófegyverekkel, valamint a középkor ruházatával és szokásaival is megismerkedhettek az általános iskolások Keviben. Az előadás után az említett harci eszközöket ki is próbálhatták.

Molnár Csikós Bíborka, tanuló, Kevi: „A kardot próbáltam ki, és azért próbáltam ki, mert nagyon szép volt.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A játékos történelemórát a zentai St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület szervezte. A község helyi gyermekjóléti programjának köszönhetően az egyesület az elmúlt időszakban több általános iskola alsó és felső tagozatos diákjait is meglátogatta.

Nagy Abonyi Szabolcs, elnök, St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület, Zenta: „Mivel nincs idő arra, hogy az iskolákban erről bármilyen formában szó essen, így ezt próbáltuk a felsősöknek egy kicsit érdekesebbé tenni, élőbbé, megfoghatóbbá tenni, de csak képzeletben. Az aprajának pedig, hogy játékosan, a mesevilágon keresztül bemutatni, hogy a jó ténylegesen győzedelmeskedik.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

Az előadásnak a Móra István Művelődési Egyesület székháza adott otthont Keviben. Perpauer Attila, az egyesület elnöke fontosnak tartja a játékos tanulási formákat.

Perpauer Attila, elnök, Móra István Művelődési Egyesület, Kevi: „A Móra István Művelődési Egyesületnek ez a célja, hogy tanítási órán kívül segítse az oktatást, és olyan képességekre tegyenek szert a gyerekek és természetesen tudásra, amelyet később tudnak hasznosítani.”

Pannon RTV/Apczi Jenő

A művelődési egyesület a jövőben is tervez egyebek mellett környezetvédelemmel, hagyományápolással és régi mesterségekkel kapcsolatos előadásokat a tanulóknak.

St. Longinus Középkori Hagyományőrző Egyesület
Zenta
Perpauer Attila
Móra István Művelődési Egyesület

Most

12:28

Kevés termés, alacsony ár - Bajban az almatermesztők

Már évek óta nem kecsegtető az almatermesztők helyzete Szerbiában, így Észak-Bácskában sem. Sem az időjárás, sem a piaci és felvásárlói körülmények nem kedveztek a termelőknek. Azt mondják, ennyi pénzért nem éri meg külföldre szállítani.
11:07, Frissítve: 11:15

Új helyszínre kerül a palicsi Kalandpark

Az elmúlt év októberében még a strandon kezdték el építeni, immár viszont a Palicsi Állatkertben kapott helyet. Az erről szóló döntést a helyi önkormányzat és a Palics Park Kft. közösen hozta meg.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.