Ugrás a tartalomra
Dolgoznak az archeológusok
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Középkori temetőt tárnak fel Bácsfeketehegyen

2019-08-08
15:25
2019-08-08
17:51
Forrás
Pannon RTV
A kishegyesi önkormányzat másfél millió dinár értékben támogatja az ásatásokat, amelyeket a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai végeznek.

Feltehetően a 11-iktől a 16. századig találtak emberi csontvázakat és tárgyi emlékeket. Ezeket további vizsgálatoknak vetik alá, hogy minél jobban megismerjék ezt a korszakot. A továbbiakban három másik lelőhelyet is feltárnak.

Óvatos mozdulatokkal dolgoznak a régészeti ásatás helyszínén egy 2x20 méteres területen az archeológusok és segítőik. Több réteget tárnak fel, a leletek a 11-16. századból származnak. A valamikori temetőből az emberi csontvázakon túl tárgyi emlékek is előkerültek - meséli Neda Dimovski, a Szabadkai Múzeum archeológusa: „Kiemelnék egy női sírt, ahol megőrzött állapotban fennmaradtak egy párta részei. Fém, azaz bronz lapokról van szó, amelyek a fej körül helyezkedtek el, és nagyon jó állapotban vannak. Szintén jó állapotú szövetmaradványokat is találtunk, amelyeket már elküldtünk a konzerválásra.”

Bácsfeketehegy dél-nyugati határában egy dűlőút alatt zajlanak a régészeti ásatások. Ezidáig 31 sírhelyet tártak fel. Az ásatásra a szennyvíztisztító kiépítéséhez szükséges árokásás okán került sor a Krivaja patak közelében. Ennek a helynek a közelében már zajlottak korábban feltárások. A dombon a temető és a templom helyezkedhetett el, körülötte pedig feltehetően egy település létezett több száz éven keresztül. „1972-ben Szekeres László volt terepszemlén, majd elkezdődött egy terepfeltárás. Feketeegyház templomát és a körülötte lévő sírokat bolygattuk meg egy kicsit. A munkálatokat azonban pénz- és szakemberhiány miatt leállították, de tudtuk, hogy itt mi van. Az 1711-es osztrák térképen látszik is a Locus Templi, tehát templomhely volt ezen a helyen is” - részletezi Kórizs József bácsfeketehegyi helytörténész.

A bácsfeketehegyi leletek a szabadkai Városi Múzeumba fognak kerülni. Neda Mirković Marić a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet konzervátor archeológusaként dolgozik az ásatásokon: „Különböző mintákat vettünk a kormeghatározáshoz, a C14 szénizotópos vizsgálathoz. 10 éves pontossággal meg tudjuk állapítani, hogy milyen öregek ezek a sírhelyek. A flotációs vizsgálathoz is veszünk mintákat, amelynek segítségével megállapíthatjuk az akkori lakosság étkezési szokásait. Egyéb vizsgálatokat is végzünk, például a faanyagokét.”

A szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézethez kilenc község régészeti lelőhelyei tartoznak, köztük Kishegyes községé is. A bácsfeketehegyi lelőhely rendkívül gazdag ismeretforrás. „Ilyen középkori lelőhely nem igazán kerül elő mostanában a mi területünkön. Az intézet feladata az, hogy ezt az ásatást levezesse, dokumentálja és több mint valószínű, hogy a védelem alá való felterjesztést is el tudjuk majd készíteni. Itt ugyanis egy nagyobb szonda van nyitva, több a részletes adat, vannak tárgyleletek is, amelyek feltehetően a 11-13. századból valók” - hangsúlyozta a lelőhely fontosságát Silling Léda, a szabadkai intézet igazgatója.

A kishegyesi önkormányzat mintegy másfél millió dinár értékben támogatja az ásatásokat. Kerekes Zoltán alpolgármester kiemelte, hogy biztosítani szeretnék az egész terület feltárását: „Kiderült, hogy egy ásatás nem lesz elég, mert annyira gazdag lelőhely. A későbbi tárgyalások eredményeképpen egy olyan pénzügyi konstrukciót találtunk ki, amely a feltáróknak is megfelel és a községnek is. Így még három lelőhely megnyitását tervezzük és feltárjuk ezt a teljes területet.”

A feltáró munkák nem fogják hátráltatni a szennyvíztisztító kiépítését, mivel időben elkezdték a folyamatot és október közepére be is fejezik. A továbbiakban a leletekből egy kiadványt és egy állandó kiállítást is terveznek.

Bácsfeketehegy
Kishegyes
ásatások
archeológus
temető
Szabadka
Községközi Műemlékvédelmi Intézet

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.