Ugrás a tartalomra
Dolgoznak az archeológusok
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Középkori temetőt tárnak fel Bácsfeketehegyen

2019-08-08
15:25
2019-08-08
17:51
Forrás
Pannon RTV
A kishegyesi önkormányzat másfél millió dinár értékben támogatja az ásatásokat, amelyeket a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet munkatársai végeznek.

Feltehetően a 11-iktől a 16. századig találtak emberi csontvázakat és tárgyi emlékeket. Ezeket további vizsgálatoknak vetik alá, hogy minél jobban megismerjék ezt a korszakot. A továbbiakban három másik lelőhelyet is feltárnak.

Óvatos mozdulatokkal dolgoznak a régészeti ásatás helyszínén egy 2x20 méteres területen az archeológusok és segítőik. Több réteget tárnak fel, a leletek a 11-16. századból származnak. A valamikori temetőből az emberi csontvázakon túl tárgyi emlékek is előkerültek - meséli Neda Dimovski, a Szabadkai Múzeum archeológusa: „Kiemelnék egy női sírt, ahol megőrzött állapotban fennmaradtak egy párta részei. Fém, azaz bronz lapokról van szó, amelyek a fej körül helyezkedtek el, és nagyon jó állapotban vannak. Szintén jó állapotú szövetmaradványokat is találtunk, amelyeket már elküldtünk a konzerválásra.”

Bácsfeketehegy dél-nyugati határában egy dűlőút alatt zajlanak a régészeti ásatások. Ezidáig 31 sírhelyet tártak fel. Az ásatásra a szennyvíztisztító kiépítéséhez szükséges árokásás okán került sor a Krivaja patak közelében. Ennek a helynek a közelében már zajlottak korábban feltárások. A dombon a temető és a templom helyezkedhetett el, körülötte pedig feltehetően egy település létezett több száz éven keresztül. „1972-ben Szekeres László volt terepszemlén, majd elkezdődött egy terepfeltárás. Feketeegyház templomát és a körülötte lévő sírokat bolygattuk meg egy kicsit. A munkálatokat azonban pénz- és szakemberhiány miatt leállították, de tudtuk, hogy itt mi van. Az 1711-es osztrák térképen látszik is a Locus Templi, tehát templomhely volt ezen a helyen is” - részletezi Kórizs József bácsfeketehegyi helytörténész.

A bácsfeketehegyi leletek a szabadkai Városi Múzeumba fognak kerülni. Neda Mirković Marić a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet konzervátor archeológusaként dolgozik az ásatásokon: „Különböző mintákat vettünk a kormeghatározáshoz, a C14 szénizotópos vizsgálathoz. 10 éves pontossággal meg tudjuk állapítani, hogy milyen öregek ezek a sírhelyek. A flotációs vizsgálathoz is veszünk mintákat, amelynek segítségével megállapíthatjuk az akkori lakosság étkezési szokásait. Egyéb vizsgálatokat is végzünk, például a faanyagokét.”

A szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézethez kilenc község régészeti lelőhelyei tartoznak, köztük Kishegyes községé is. A bácsfeketehegyi lelőhely rendkívül gazdag ismeretforrás. „Ilyen középkori lelőhely nem igazán kerül elő mostanában a mi területünkön. Az intézet feladata az, hogy ezt az ásatást levezesse, dokumentálja és több mint valószínű, hogy a védelem alá való felterjesztést is el tudjuk majd készíteni. Itt ugyanis egy nagyobb szonda van nyitva, több a részletes adat, vannak tárgyleletek is, amelyek feltehetően a 11-13. századból valók” - hangsúlyozta a lelőhely fontosságát Silling Léda, a szabadkai intézet igazgatója.

A kishegyesi önkormányzat mintegy másfél millió dinár értékben támogatja az ásatásokat. Kerekes Zoltán alpolgármester kiemelte, hogy biztosítani szeretnék az egész terület feltárását: „Kiderült, hogy egy ásatás nem lesz elég, mert annyira gazdag lelőhely. A későbbi tárgyalások eredményeképpen egy olyan pénzügyi konstrukciót találtunk ki, amely a feltáróknak is megfelel és a községnek is. Így még három lelőhely megnyitását tervezzük és feltárjuk ezt a teljes területet.”

A feltáró munkák nem fogják hátráltatni a szennyvíztisztító kiépítését, mivel időben elkezdték a folyamatot és október közepére be is fejezik. A továbbiakban a leletekből egy kiadványt és egy állandó kiállítást is terveznek.

Bácsfeketehegy
Kishegyes
ásatások
archeológus
temető
Községközi Műemlékvédelmi Intézet

Most

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.