Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Kukoricafesztivált tartottak ma Bajmokon

2019-10-12
14:02
2019-10-12
18:08
Forrás
Pannon RTV
Az ötödik alkalommal megszervezett eseménynek a helyi Dózsa György Magyar Művelődési Központ adott otthont. A fesztivált idén is a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének Női Fóruma szervezte.

A megszokott kézműves foglalkozások mellett, idén sertéspörköltfőző-versennyel bővítették ki a fesztivált. A megmérettetésre nyolc csapat jelentkezett. Zoran Varađanin, a bajmoki Szent Trifun borlovagrend csapatának volt a főszakácsa: „Nagyon jól érezzük magunkat. Hoztunk egy kis bort, hoztunk egy kis pálinkát, megpróbáljuk később, hogy milyenek.”

A délelőtti órákban a gyerekeket arcfestés és kézműves foglakozás várta, ez utóbbin mintegy húsz fiatal vett részt - mondta Turu Erzsébet a bajmoki Loptica óvoda óvónője: „Kukoricából készítettünk A4-es formátumú lapra nyomtatott faleveleket, amit összevágtunk és elrejtettünk a székek, asztalok alá. Csapatonként meg kell találni, összerakni és ezután kukorica szemekkel kiragasztani.”

A látogatók a Régi Idők Kukoricatörése elnevezésű kiállítást is megtekinthették, régi fotókat és tárgyakat vehettek szemügyre - mondta Faragó Erika szervező, a VMSZ bajmoki helyi szervezete Női Fórumának elnöke: „Bajmokon a mezőgazdasági termelők leginkább kukoricát termesztenek, és így mi egy kukorica fesztivállal szeretnénk minden évben megünnepelni a kukorica betakarítást.”

Az ilyen események közösségépítő jellegűek, ilyenkor szorosabb emberi kapcsolatok tudnak kiépülni - emelte ki Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere: „Ami a legkiemelkedőbb számomra, hiszen több rendezvényen részt veszek, hogy ugyanazok a csapatok több közösségépítő rendezvényen megjelennek és immár a kültelepülések között is szorosabb kapcsolat épült ki.”

A rendezvényen a Prosperitati Alapítvány által megnyert mezőgépeket és kapcsolható eszközöket is kiállították. Bajmokon eddig mintegy 122 termelő nyert a pályázatokon - mondta Juhász Bálint a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője: „Ez mintegy 1 millió eurónyi támogatást jelent, és a bajmoki projektek kimagaslóan magas önrésszel valósulnak meg. Szinte 2 millió euró összértékű a projektek beruházási értéke.”

A kiállítások, a főzőverseny és a foglalkozások után a kukoricafesztiválra látogatókat ebéd és élő zene várta.

Bajmok
Kukoricafesztivál
Faragó Erika
Horvát Tímea
Juhász Bálint
Prosperitati Alapítvány
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

18:32, Frissítve: 19:07

7500 felett az új fertőzöttek száma Szerbiában

Több mint 7 és félezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Szerbiában, és 41-en hunytak el. Nem zárnak be az óvodák, és marad a rendes tanítás az alsósok esetében - ez a szerbiai válságstáb döntése.
17:47, Frissítve: 20:31

Meghalt Diego Maradona

A labdarúgó két héttel az után halt meg, hogy agyvérzését követően hazaengedték a kórházból.
17:37, Frissítve: 18:12

Bővül a szerbiai autópálya-hálózat

Kölcsönszerződést írt alá Siniša Mali szerb pénzügyminiszter a Niš és Merdare közötti autópálya kiépítésére az EBRD nyugat-balkáni regionális igazgatójával, Hargitai Zsuzsannával.

Népszerű

Segítsünk a Surányi családnak

Tűzifa, építőanyag, meleg ruha, étel - mindez hiányzik a nehéz sorsú szabadkai Surányi család otthonából. A hattagú családnak nagy szüksége lenne segítségre.

A szerb-magyar határátlépés szabályai

A 2020. november 4. után lejáró okmányok a veszélyhelyzet miatt Magyarország területén további 60 napig használhatók maradnak, de azokat külföldön nem fogadják el - mondta a Közügyekben Csallóközi Eszter, Magyarország szabadkai főkonzulja.

Újabb szigorítások lépnek életbe Szerbiában

Holnaptól december 3-ig a vendéglátóipari egységek, éttermek, kávézók, bárok, klubok, bevásárlóközpontok, színházak, mozik és más kulturális intézmények, játéktermek 18 órától hajnali 5 óráig nem üzemelhetnek.