Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Payeta Maurice

Kukoricafesztivált tartottak ma Bajmokon

2019-10-12
14:02
2019-10-12
18:08
Forrás
Pannon RTV
Az ötödik alkalommal megszervezett eseménynek a helyi Dózsa György Magyar Művelődési Központ adott otthont. A fesztivált idén is a Vajdasági Magyar Szövetség helyi szervezetének Női Fóruma szervezte.

A megszokott kézműves foglalkozások mellett, idén sertéspörköltfőző-versennyel bővítették ki a fesztivált. A megmérettetésre nyolc csapat jelentkezett. Zoran Varađanin, a bajmoki Szent Trifun borlovagrend csapatának volt a főszakácsa: „Nagyon jól érezzük magunkat. Hoztunk egy kis bort, hoztunk egy kis pálinkát, megpróbáljuk később, hogy milyenek.”

A délelőtti órákban a gyerekeket arcfestés és kézműves foglakozás várta, ez utóbbin mintegy húsz fiatal vett részt - mondta Turu Erzsébet a bajmoki Loptica óvoda óvónője: „Kukoricából készítettünk A4-es formátumú lapra nyomtatott faleveleket, amit összevágtunk és elrejtettünk a székek, asztalok alá. Csapatonként meg kell találni, összerakni és ezután kukorica szemekkel kiragasztani.”

A látogatók a Régi Idők Kukoricatörése elnevezésű kiállítást is megtekinthették, régi fotókat és tárgyakat vehettek szemügyre - mondta Faragó Erika szervező, a VMSZ bajmoki helyi szervezete Női Fórumának elnöke: „Bajmokon a mezőgazdasági termelők leginkább kukoricát termesztenek, és így mi egy kukorica fesztivállal szeretnénk minden évben megünnepelni a kukorica betakarítást.”

Az ilyen események közösségépítő jellegűek, ilyenkor szorosabb emberi kapcsolatok tudnak kiépülni - emelte ki Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere: „Ami a legkiemelkedőbb számomra, hiszen több rendezvényen részt veszek, hogy ugyanazok a csapatok több közösségépítő rendezvényen megjelennek és immár a kültelepülések között is szorosabb kapcsolat épült ki.”

A rendezvényen a Prosperitati Alapítvány által megnyert mezőgépeket és kapcsolható eszközöket is kiállították. Bajmokon eddig mintegy 122 termelő nyert a pályázatokon - mondta Juhász Bálint a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője: „Ez mintegy 1 millió eurónyi támogatást jelent, és a bajmoki projektek kimagaslóan magas önrésszel valósulnak meg. Szinte 2 millió euró összértékű a projektek beruházási értéke.”

A kiállítások, a főzőverseny és a foglalkozások után a kukoricafesztiválra látogatókat ebéd és élő zene várta.

Bajmok
Kukoricafesztivál
Faragó Erika
Horvát Tímea
Juhász Bálint
Prosperitati Alapítvány
Vajdasági Magyar Szövetség

Most

12:35

Keresi a rendőrség

Nagy erőkkel keres egy férfit a szerbiai rendőrség, akit szexuális erőszak kísérletének elkövetésével gyanúsítanak. A bűncselekményt Belgrádban, a szerb főváros Vračar nevű részében követte el.
12:13, Frissítve: 12:19

Vučić: Koszovó nem lehet az UNESCO tagja

Koszovó nem lehet tagja az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az UNESCO párizsi konferenciáján.

Népszerű

mentőautó

Halálos baleset Zentán

Halálos baleset történt ma délelőtt Zentán - írja a Magyar Szó. Egy elektromos kerékpárral közlekedő 70 éves ember vesztette életét.