Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Kukoricát törtek Zentagunarason

2018-10-20
23:55
2018-10-21
15:26
Forrás
Pannon RTV
Kukoricatörő ünnepséget tartottak szombaton Zentagunarason. A résztvevők kukoricatörésben, kúp állításban és babpaprikás főzésben is bizonyíthattak.

Hagyományosan kézzel törték a tengerit Zentagunarason. A vágott szárat pedig kúpba állították. A nem mindennapi megmérettetésben a fiatalok és az idősebbek is részt vettek.

Idén 13 csapat mérte össze tudását a kukoricatörő versenyen. Többen még a szüleiktől sajátították el ennek a munkának a fogásait. Ősz Szabó Ferenc, Felsőhegy: „Otthon mi parasztgazdaságba születtünk, a családban kézzel törtük a kukoricát. Fogadtunk mellénk egy-két napszámost és a saját parcelláinkat törtük. Onnan indult el.”

A megfáradt versenyzőket bográcsokban rotyogó babpaprikás várta a Kiss tanya udvarán. Az érdeklődők a helyi termékek közül is válogathattak. Sípos Attila, elnök, Végrehajtó Bizottság, Mag Hagyományápoló Egyesület, Zentagunaras: „Mindig nagyobb és nagyobb létszámmal jönnek az emberek. Megpróbáljuk ezt a hagyományt átmenteni a fiataloknak, hogy legalább ez által is megismerjék, hogyan zajlott régen a kukoricatörés.”

Turisztikai és kulturális szempontból is nagyon fontos a hagyományőrzés és az ehhez kapcsolódó események támogatása - mondta Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese: „Minden település, különösen a falusi közösségek életében fontosak azok a rendezvények, amelyek párhuzamosan futnak a falu mindennapjaival, így egy kukoricatörő verseny, ami a régebbi hagyományokat idézi fel, nagyon élvezetes is az embereknek.”

Fontos, hogy a mai fiatalok is megismerjék a hagyományokat és részt vegyenek azok megőrzésében - hangzott el az eseményen.

Zentagunaras
kukoricatörő ünnepség

Most

15:10, Frissítve: 15:19

Papírért palánta...

Az Újvidéki Tavasz elnevezésű kiállítást március 21-e és 23-a között rendezik meg a Vojvodina Sport- és Üzletközpontban.

Népszerű

Bombarobbanás történt Topolyán

Csütörtök éjjel fél tizenegy körül a Ljubljanai utca 16-os szám alatt, B. L. otthona előtt robbant a bomba egy magyar rendszámtáblás autó alatt – adta hírül egy helyi (mojabackatopola.rs) hírportál.