Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Kukoricát törtek Zentagunarason

2018-10-20
23:55
2018-10-21
15:26
Forrás
Pannon RTV
Kukoricatörő ünnepséget tartottak szombaton Zentagunarason. A résztvevők kukoricatörésben, kúp állításban és babpaprikás főzésben is bizonyíthattak.

Hagyományosan kézzel törték a tengerit Zentagunarason. A vágott szárat pedig kúpba állították. A nem mindennapi megmérettetésben a fiatalok és az idősebbek is részt vettek.

Idén 13 csapat mérte össze tudását a kukoricatörő versenyen. Többen még a szüleiktől sajátították el ennek a munkának a fogásait. Ősz Szabó Ferenc, Felsőhegy: „Otthon mi parasztgazdaságba születtünk, a családban kézzel törtük a kukoricát. Fogadtunk mellénk egy-két napszámost és a saját parcelláinkat törtük. Onnan indult el.”

A megfáradt versenyzőket bográcsokban rotyogó babpaprikás várta a Kiss tanya udvarán. Az érdeklődők a helyi termékek közül is válogathattak. Sípos Attila, elnök, Végrehajtó Bizottság, Mag Hagyományápoló Egyesület, Zentagunaras: „Mindig nagyobb és nagyobb létszámmal jönnek az emberek. Megpróbáljuk ezt a hagyományt átmenteni a fiataloknak, hogy legalább ez által is megismerjék, hogyan zajlott régen a kukoricatörés.”

Turisztikai és kulturális szempontból is nagyon fontos a hagyományőrzés és az ehhez kapcsolódó események támogatása - mondta Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese: „Minden település, különösen a falusi közösségek életében fontosak azok a rendezvények, amelyek párhuzamosan futnak a falu mindennapjaival, így egy kukoricatörő verseny, ami a régebbi hagyományokat idézi fel, nagyon élvezetes is az embereknek.”

Fontos, hogy a mai fiatalok is megismerjék a hagyományokat és részt vegyenek azok megőrzésében - hangzott el az eseményen.

Zentagunaras
kukoricatörő ünnepség

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Látványkonyhával várja vendégeit a Varga Csárda

Ünnepséggel, állófogadással nyitotta meg kapuit az új Varga Csárda Magyarkanizsán. Az egykori Halászcsárda helyén kialakított új étterem látványkonyhával és széles halétel különlegességekkel szolgál.

Kigyulladt egy családi ház Szabadkán

Vasárnap kora este sűrű füst gomolygott az Arsenije Čarnojević és a Szép Ferenc utca kereszteződésénél. A közlekedés teljesen megbénult, mert a látási viszonyok minimálisra csökkentek.

Állami ünnep van

A ma és holnap állami ünnep van Szerbiában, ezért a hétfő is munkaszüneti nap.

Sok rendőr szakmát vált

Egyre több közrendőr és tiszt hagyja el hivatását és választ másik szakmát magának - tájékoztat a szerbiai rendőrök reprezentatív szakszervezete.