Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Osztrogonác Andor

Kukoricát törtek Zentagunarason

2018-10-20
23:55
2018-10-21
15:26
Forrás
Pannon RTV
Kukoricatörő ünnepséget tartottak szombaton Zentagunarason. A résztvevők kukoricatörésben, kúp állításban és babpaprikás főzésben is bizonyíthattak.

Hagyományosan kézzel törték a tengerit Zentagunarason. A vágott szárat pedig kúpba állították. A nem mindennapi megmérettetésben a fiatalok és az idősebbek is részt vettek.

Idén 13 csapat mérte össze tudását a kukoricatörő versenyen. Többen még a szüleiktől sajátították el ennek a munkának a fogásait. Ősz Szabó Ferenc, Felsőhegy: „Otthon mi parasztgazdaságba születtünk, a családban kézzel törtük a kukoricát. Fogadtunk mellénk egy-két napszámost és a saját parcelláinkat törtük. Onnan indult el.”

A megfáradt versenyzőket bográcsokban rotyogó babpaprikás várta a Kiss tanya udvarán. Az érdeklődők a helyi termékek közül is válogathattak. Sípos Attila, elnök, Végrehajtó Bizottság, Mag Hagyományápoló Egyesület, Zentagunaras: „Mindig nagyobb és nagyobb létszámmal jönnek az emberek. Megpróbáljuk ezt a hagyományt átmenteni a fiataloknak, hogy legalább ez által is megismerjék, hogyan zajlott régen a kukoricatörés.”

Turisztikai és kulturális szempontból is nagyon fontos a hagyományőrzés és az ehhez kapcsolódó események támogatása - mondta Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese: „Minden település, különösen a falusi közösségek életében fontosak azok a rendezvények, amelyek párhuzamosan futnak a falu mindennapjaival, így egy kukoricatörő verseny, ami a régebbi hagyományokat idézi fel, nagyon élvezetes is az embereknek.”

Fontos, hogy a mai fiatalok is megismerjék a hagyományokat és részt vegyenek azok megőrzésében - hangzott el az eseményen.

Zentagunaras
kukoricatörő ünnepség

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:44

Ma van a magyar kultúra napja

Több vajdasági településen is megünneplik a mai napot. Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központ ez alkalomból fotókiállítással és középiskolások előadásával várja az érdeklődőket 19 órától.
20:29

Közeleg a holdújév

A világ népességének negyede számára ez az év legnagyobb ünnepe. Idén a holdújév vagy ahogy Ázsiában nevezik a tavaszköszöntő február 5-én kezdődik.
20:19

Több ENSZ-békefenntartót öltek meg Maliban

Meggyilkolták az ENSZ-békefenntartó missziójának 10 tagját, 25-öt pedig megsebesítettek az Al-Kaidával kapcsolatban álló dzsihádisták - jelentették az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékesei.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.