Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragan Miljanić

Kukoricatörő ünnepség Zentagunarason

2020-10-17
17:13
2020-10-18
20:59
Forrás
Pannon RTV
Első alkalommal tartottak néptánctalálkozót a hagyományos kukoricatörő ünnepségen, Zentagunarason.

4 tánccsoport mutatkozott be. Két csoportot helybéli származású fiatalok alkottak, a másik kettő Topolyáról és Csantavérről érkezett.

Először a Tari Ádám és Csabai József kettős lépett színpadra. Küküllőmenti vénes és pontozó táncot mutattak be.

Tari Ádám, Gézengúz tánccsoport, Zentagunaras: „A szegényesben és a vénesben szeretnénk átadni a közönségnek az öregek mozgását, hogyan csinálták, mennyire élték az emberek, mennyire szerettek táncolni.”

A Mag Hagyományápoló Egyesület tagjai kukoricanapi ügyességi játékokat szerveztek kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A legjobb kukorica-morzsoló Kanyó Miklós lett: „Mókásnak tartottam. Kaptunk egy kis jutalmat is, szóval miért is ne...”

A versenyzők a morzsoláson kívül megmérettethették magukat góré építésben vagy akár célba dobásban is. A vírushelyzetre való tekintettel a kukorica szedés, a szár- és kúpvágás elmaradt. Ez mellett a legszebb kukoricából készült babákat, és dísztárgyakat is díjazták.

Nagy Bozsik Angéla, szervező: „Ez egy hiánypótló rendezvény. A helyzetre való tekintettel kevés rendezvényen vehettünk részt. Ugyanígy a szervezésben is. Az éves tervünkben sok rendezvény szerepelt, akár helyileg, akár vendégszereplésként. Ezek elmaradtak. Amennyiben a helyzet engedi, igyekszünk mindezt pótolni, és ez a rendezvény is ezt a célt szolgálja.”

A Csipkerózsa Kézműves Csoport tagjai kirakodóvásárral várták a tájházban az érdeklődőket. Hímzett dísztárgyak sokasága csábította az arra járókat. Tomik Nimród, a Topolya községi képviselő-testület elnök-helyettese elmondta, a járványhelyzet nem tette lehetőévé, hogy más falvakból, városokból fogadjanak versenyzőket.

Tomik Nimród, a Topolya községi képviselő-testület elnök helyettese: „Topolya községnek rendkívül fontos, hogy tradicionális rendezvényeket tudjon szervezni. A község ezeket a rendezvényeket támogatja évről-évre. Sajnos idén nagyon sok rendezvényünket kellett lemondanunk, illetve módosítanunk. Sokkal kevesebb létszámmal, a megfelelő előírások betartása mellett tudjuk ezeket a rendezvényeket megszervezni.”

Az eseményen jelen volt még mások mellett Szatmári Adrián, Topolya polgármestere és Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is.

Zentagunaras
kukoricatörés

Most

21:15

Ökoturizmus két keréken

Kerékpárosok részére épült fából, rusztikus pihenőhely Ludason. Az EcoVeloTour projekt az ökoturizmus valamint a kerékpáros turizmus integrálását célozza meg.
19:51, Frissítve: 19:59

Koronavírus-járvány Európában

A koronavírus-járvány lassítása érdekében Lengyelországban zárva tartják a temetőket, Olaszországban naponta mintegy ezren kerülnek kórházba, meghosszabbították a szükségállapotot Csehországban, gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában.
18:26, Frissítve: 20:10

Mini-Schengen online csúcs

Három témakörben tartott virtuális találkozót Aleksandar Vučić szerb államfő, Edi Rama albán kormányfő és Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök.

Népszerű