Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Külföldről is jönnek a kúlai Hagyományőrző Napokra

2019-09-07
22:13
2019-09-08
17:47
Forrás
Pannon RTV
Focitorna, kötélhúzó verseny, kézműves foglalkozások és körhintázás – csak néhány a legizgalmasabb programok közül a kúlai Hagyományőrző Napokon. Szakácsokból sem volt hiány.

A birkapaprikás versenyen minden eddiginél több csapat mérte össze tudását. Az eseményt a helyi Népkör Magyar Művelődési Egyesület szervezte.

A kúlai Hagyományőrző Napokon volt, aki íjászként szerette volna kipróbálni magát, mások a szebbnél szebb portékákban gyönyörködtek séta közben. Kovács Rozália, Bácsfeketehegy: „Jó a hangulat, találkozunk a sok ismerőssel, akikkel évek óta tartjuk a kapcsolatot. Nagyon jó, szeretem az ilyen eseményeket, öröm ismerősökkel találkozni.” 

Idén a gölöncsér szakmával is ismerkedhettek az érdeklődők. Kovács László, gölöncsér, Kalocsa, Magyarország: „Egy kicsit ilyen workshop jelleget választottunk, hogy egy bemutatóval együtt állítsuk ki az éppen készen lévő kerámiákat és természetesen hoztunk korongot, be tudjuk mutatni a szakmának ezt a fázisát, amely az egyik legnehezebb de legérdekesebb fázis, a korongozás. Akinek van kedve hozzá, az meg is próbálhatja.”

Mindeközben a bográcsokban rotyogtak a paprikások. A főzőversenyre idén több, mint 60 csapat nevezett be. Sándor János, Torda: „A jó birkapaprikásnak az a titka, hogy a birka ízét nem szabad elvenni valami más fűszerekkel. Akkor már nem birka. Aki nem szereti, az ne is fogyassza. Mi külön fűszerekkel nem szoktuk elvenni az ízét, csak hagyományosan fő a hús.”

A rendezvény egyik fő célja, hogy a látogatók barátkozzanak, régi ismerősökkel találkozzanak, illetve új ismeretségekre tegyenek szert – mondták a szervezők. Goga Zsolt, elnök, Népkör Magyar Művelődési Egyesület, Kúla: „Külföldről jönnek, Horvátországból, Boszniából. Tudomásom szerint az idén Görögországból is van egy csapat aki itt versenyzik.”

A rendezvény ötlete évekkel ezelőtt egy helyi társaság fejéből pattant ki – mondta Valka Károly, Kúla alpolgármestere: „Évről évre bővült a főzőverseny, de az mellett törekedtünk arra is, hogy a hagyományokat is megőrizzük, így kirakodóvásár is van, kézművesek jönnek Vajdaságból és Magyarországról is. Próbáltuk évről évre bővíteni.”

Az eseményen a szervezők kultúrműsorral is kedveskedtek. A rendezvény megszervezését a helyi önkormányzat, valamint a magyar kormány támogatta.

Kúla
Hagyományőrző Napok
birkapaprikás
Valka Károly
Népkör
íjász
gölöncsér
kézműves

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:50, Frissítve: 21:21

Főzzünk együtt az Új Szigeten!

Csantavéren a szombat a főzésről és a szórakozásról szólt. A helybeliek mellett a környező településekről is sokan ellátogattak a Főzzünk együtt az Új Szigeten! nevű eseményre.
19:38, Frissítve: 20:36

Két ittas sofőrt küldtek józanítóba

2,56 ezreléknyi alkoholszinttel a vérében vezetett egy 41 éves férfi Kragujevac közelében. Nem sokkal az eset előtt egy 2,22-es véralkoholszintű férfit is megállítottak vezetés közben.
19:31, Frissítve: 21:39

Erős földrengés rázta meg Albániát

Földrengés rázta meg szombaton Durres albániai kikötővárost és Tiranát, a fővárost, legalább hetvenen megsérültek, anyagi károk keletkeztek, és sokan pánikba esve menekültek.

Népszerű