Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

A kutya meleg a házikedvenceket sem kíméli

2022.06.20
14:35
2022.06.20
17:41
Forrás
Pannon RTV
A meleg nyári napok nem csak az embereket teszik próbára, a házi kedvencek számára is nehezen elviselhető a kánikula.

Ha nem vigyázunk akár a magas hőmérséklet hőgutához is vezethet. A bajt legjobb megelőzni, de ha mégis megtörténik, akkor a legbiztosabb az állatorvos segítségét kérni.

A kánikula beköszöntével a házi kedvenceik egészségi állapotára is igen nagy figyelmet kell fektetnünk. A tartós forró hőmérséklet hőgutát is okozhat a kutyáknál. A zentai Lajka Állatbarát Egyesület menhely lakói kiemelt figyelemnek örvendenek a nyári hónapokban. Több mint 30 kutya és 10 macska ideiglenes otthona a menhely.

Pető Beáta, a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesületének tagja: "Nem tudunk fix boxokat, olyan építményeket építeni, összerakni a kutyáknak, amik ottmaradnak. Tehát csakis mobil boxokat, mobil helyeket tudunk kialakítani és így elég nehéz az árnyékolást, hőszigetelést megoldanunk. Ehhez van most szükségünk a sztiroporra is, ami most is és télen is nagyon fontos lesz, hogy a boxokat illetve kutyaházakat tudjuk szigetelni, ami persze védeni fog a melegtől is és a hidegtől is."

Az állatbarátok szigetelőanyaggal, állateledellel, adományokkal de önkénteskedéssel is segíthetik az egyesület munkáját. De nem csak a menhelyeken kell odafigyelni az állatokra, hanem otthon a gazdiknak is. Árnyékolt terület kell biztosítani és a sétáltatás is az esti, hűvösebb órákban ajánlott. Biztosítsunk hűtött vizet négylábú kedvenceiknek és egész napos fürdési lehetőséget. Életmentő lehet a szőrzet megfelelő karbantartása is ebben a melegben.

Dr. Szőke Imre, állatorvos: "A kutyáknak ugye bár nincs olyan izzadságmirigyük, mint nekünk embereknek. Ő nekik a talpukon van valamennyi izzadságmirigy, viszont ők a hőt lihegéssel szokták leadni. Amennyiben a testhőmérsékletükhöz közeli a levegő hőmérséklete abban az esetben felléphet úgynevezett hőtolulás amely hőgutához vezethet náluk."

A hőguta első jelei az erőteljes lihegés, a kutya folyamatosan nyáltermelése, súlyosabb estben a habzó száj. Ilyen esetek már állatorvost igényelnek, gyorssegélyként 5-10 percig a kutya fejére hideg vizet engedhetünk, hogy megelőzzük a maradandó károsodást.

kutya
állatorvos
meleg
házikedvenc

Most

16:49, Frissítve: 18:38

Gyerekfesztivál Magyarkanizsán

Több mint 300 gyerek vett részt a 15. Gyerekfesztiválon a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola szervezésében. A gyerekek több kategóriában léptek színpadra, de ez mellett barátkoztak és közös játékokban is részt vettek.

Népszerű

Narancssárga riasztás van érvényben egész Vajdaságban

Jön a rossz idő – figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Vajdaságban és Közép-Szerbia egyes részein narancsriasztás van érvényben. A hétvégéig és a jövő hét első felében folytatódik a változékony időjárás, záporokkal, zivatarral.