Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Lovak fából, papíron és a fizikában

2021.08.27
11:38
2021.10.12
13:54
Forrás
Pannon RTV
Júniusban Zentán az Alkotóház adott otthont a Ló elnevezésű projekt első kiállításának. Az összeállítás most Kevibe érkezett haza, ahol a helyi alkotók és az érdeklődők is megtekinthettek.

Hegyi Emília, Kevi: „Nekem Nóci alkotása tetszett leginkább, mert gyufákból készült.”

A négylábúak szeretete több általános iskolás diáknak adott ihletett érdekesebbnél érdekesebb pályamunkáik elkészítéséhez. Többen a fafaragást választották kifejezési eszközként, de akadtak, akik rajztehetségüket csillogtatták meg. Repecki Dominik végzős diák egy összetettebb, kombinált technikát választott kiállított darabjának elkészítésekor.

Repecki Dominik, Tömörkény István Általános Iskola, Tornyos: „Az ihletet Baji Csaba tanár úr adta és Törőcsik Judit segített megalkotni a lóerő-mérőt. Ez mechanikus lóerőben 0,1 lóerő, mivel a mechanikus lóerőnek a megfogalmazása az, hogy egy másodperc alatt egy méterre felemeljen 75 kilogramos súlyt.”

Pannon RTV

A projekt érdekessége, hogy erőteljesen találkozik a művészet és a valóság, és a központi téma sok ismeretet és érdekességet tartogatott a kis képzőművész palántáknak.

Perpauer Attila, elnök, Móra István Művelődési Egyesület, Kevi: „A munkában majdnem ötven tanuló vett részt a vezető szekció tanárok segítségével. Négy szekció működött, az épületek szerint pedig Keviből , Bogarasról az alsósok is részt vettek, Tornyosról pedig az alsósok és a felsősök is. Ebbe a munkába bekapcsolódtak a szülők is.”

Az interaktív kiállítás, amelyet a helyi Móra István Művelődési Intézet és a tornyosi Tömörkény Tehetségpont közösen készített a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósulhatott meg.

Kevi
Perpauer Attila

Most

20:02

Vučić: Ukrajna a fő téma Davosban

Ukrajna kérdése játszik központi szerepet a Davosi Világgazdasági Fórumon, erről beszélt a szerb köztársasági elnök a szerb közmédiának, aki maga is részt vesz a rendezvényen.
19:33

Korszerű gépek és újítások kellenek

Sokan szeretnének korszerű gépeket vásárolni az Újvidéki Mezőgazdasági Vásáron. A beruházás azonban sokba kerül - mondják a termelők. Aki teheti, pályázati lehetőségeken keresztül próbál fejleszteni.

Népszerű

Rossz hír a földművesek számára

Folytatódik a meleg időjárás térségünkben, holnaptól egészen péntekig már nem kell számítani csapadékra - olvasható a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet előrejelzésében.

Miből mennyit vihetünk magunkkal külföldre?

Hamarosan elkezdődik a nyári szabadságok ideje. Utazásunk előtt jó tudni, hogy külföldi nyaralásunk során milyen értékben vihetünk magunkkal készpénzt és egyéb dolgokat úgy, hogy ne büntessen meg bennünket a szerb vámhivatal.