Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Raffai Csaba

Lovasok, lovak, rotyogó zúzapörkölt

2022.08.07
14:10
2022.08.07
16:17
Forrás
Pannon RTV
Lovastalálkozót és zúzapörköltfőző-versenyt szerveztek Csantavéren.

A településen sokan foglalkoznak lótenyésztéssel, és egyre több fiatal is érdeklődik a lovassport iránt. A zúzapörkölt hagyományos ételnek számít Csantavéren, nincs a környékben olyan háztartás, ahol ne tudná valaki, valamilyen különleges módon elkészíteni. Idén 17 versenycsapat főzött zúzapörköltet.

Pannon RTV/Raffai Csaba

A sorrendben harmadik csantavéri lovastalálkozón csaknem hetven helyi és környékbeli lovas és ló mérte össze ügyességét és tudását, különféle versenyeken vettek részt, mint amilyen az egyéni és a páros akadályverseny, illetve a fogathajtók akadályversenye. De volt lószépségverseny is.

Pannon RTV/Raffai Csaba

Közben a csantavéri vásártér túloldalán megvolt a tűzgyújtás, és a délelőtt folyamán már javában rotyogtak a bográcsokban a finom ételek. A zúzapörköltet mindenki a maga különleges receptje alapján főzte.

Szabó Norbert, Hangosítók versenycsapat, Csantavér: „Megpucoljuk a hagymát, fokhagymát, mindent. A zúzát összevagdossuk, utána megpirítjuk a hagymát egy bizonyos szintig, utána rárakjuk a zúzát és úgy pároljuk.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A csantavériek szerint lassú tűzön kell főzni, nagyjából egy órát, rövid lével, hogy minél szaftosabb és sűrűbb legyen. A tóthfalusiak viszont másképp készítik.

Zsoldos Zsombor, Robi-Trans versenycsapat, Tóthfalu: „A kellő alapot meg kell neki adni, először egy jó pálinkával. Utána a belevaló: hagyma, paprika, paradicsom, a fűszerek, és utána tesszük bele a zúzát.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

A főzőverseny és a lovasprogramok közben a gyermekek az ugrálóvárban szórakozhattak. A lovas ügyességi versenyek kommentátora Burány Ferenc volt. Azt mondta, büszke arra, hogy a csantavéri fiatalok közül egyre többen lovagolnak.

Burány Ferenc, tag, Csantavér Lovas Klub: „Csantavér mindig híres volt a lótenyésztésről, a lovassportról, a lószeretetről, aminek fő célja a barátkozás, a szórakozás. Az emberek a környékből jönnek, a fiatalok szórakoznak, versenyeznek.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Idősek, fiatalok egyaránt nyeregbe pattannak.

Horák Barbara, lovas, Csantavér: „A lovamat Gyopárnak hívják, ő egy keverék kanca. Most már hét éve van nálam, és már szinte családtagnak számít.”

A 18 éves szabadkai Almási Nikoletta Herceg nevű, zobnaticai telivér csődörcsikóját saját maga lovagolta be és tanította be: „Nagyon-nagyon kicsi korom óta lovagolok, szeretem, imádom. Nagybátyámnak volt lova, és már kicsi koromban szerelmese lettem az egésznek.”

Pannon RTV/Raffai Csaba

Pesti Martin, az egyik szervező szerint a rendezvény célja összefogni a csantavéri lovasokat: „Sok ló is van, vannak akik versenyzéssel foglalkoznak, azaz amerikai ügetőkkel, és sokan hobbiként egyszerű hátaslovat tartanak otthon.”

A nap folyamán az ifjú lovasoknak alkalmuk nyílt bemutatni lovastudományukat, ügyességüket és bátorságukat.

Lovastalálkozó
Csantavér
Burány Ferenc

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:01

Itt a vénasszonyok nyara

Szeles idővel indult a hét térségünkben. Keddre azonban veszít erejéből a szél. A napsütést időnként az erősebben megnövekvő gomolyfelhők zavarhatják meg, helyenként még előfordulhatnak futó záporok.

Népszerű

69 kérdés, 30 perc

Október 1-jén, szombaton kezdődik és 31-éig tart a népszámlálás Szerbiában.