Ugrás a tartalomra

Luca napja van

2016.12.13
08:59
Luca napja van ma, amihez rengeteg hiedelem fűződik
Luca napja van ma, amihez rengeteg hiedelem fűződik. A karácsonyi ünnepkör egyik legbabonásabb napja december 13-a. A legnevezetesebb népi szokás az úgynevezett Luca székének faragása. Készítője Luca napjától kezdve mindennap farag rajta egy kicsit, és csak karácsony estére szabad elkészülni vele. Ezért terjedt el a mondás: Lassan készül, mint Luca széke! Arra szolgált, hogy segítségével tulajdonosa felismerje a falu boszorkányai. De ezen a napon kell elültetni a karácsonyi búzát, amiből a jövő évi termésre, a család anyagi helyzetére lehet következtetni. Időjárásjósló időszak is kezdődik: ettől a naptól kezdve 12 napon át kell megfigyelni az időjárást, mindegyik nap a következő év egy-egy hónapjának időjárást jelenti. A hagyományok szerint dologtiltó nap, lányoknak, asszonyoknak tilos dolgozniuk.
szokások
Luca napja
hiedelem
babona

Most

21:35, Frissítve: 21:45

Spanyolország a világbajnok!

Spanyolország 6–5-re megnyerte az ötméterespárbajt, így övék a világbajnoki cím! A budapesti világbajnokságon a férfi vízilabdatorna címvédője, Olaszország ötméteresekkel kapott ki a fináléban.
20:07, Frissítve: 20:21

Sainz pályafutása első futamgyőzelmét aratta

Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője nyerte a vasárnapi Forma-1-es Brit Nagydíjat Silverstone-ban, amely a rajt utáni hatalmas baleset miatt egyórás kényszerszünetet követően folytatódott.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.