Ugrás a tartalomra

Madármegfigyelő napok a Palicsi- és a Ludasi-tó környékén

2018.10.06
11:27
2018.10.06
16:31
Forrás
Pannon RTV
Október első hétvégéjén Európában madármegfigyelő napokat tartanak. Vajdaságban a Palicsi- és a Ludasi-tó környékén is számolják a madarakat.

A Palics-Ludas Közvállalat munkatársai első napjukon a Palicsi-tavat járták körbe, megszámlálták, feljegyezték az itt élő és megforduló fajokat. A Palicsi-tó védett és fokozottan védett fajok szempontjából gazdag terület. Külön kiemelt jelentőségű a kettes és a hármas szektor.

Szekeres Ottó, természetvédelmi őr, Palics-Ludas Közvállalat: „A Palicsi-tó a 70-es években lett elválasztva négy szektorra, és ki lett iszapolva. Próbálkozás a Palicsi-tó megtisztítására. A kettes szektorban lettek kialakítva ezek a madárszigetek, most ezek a madárszigetek azóta benőttek különféle vegetációval, és a madarak számára nagyon jó költőhelyet biztosítanak.”

 

A három madársziget három különböző madárfajnak biztosít költőhelyet: gémeknek, kárókatonáknak és sirályoknak. A kárókatonák száma az elmúlt időszakban növekedett. A szigeteken lévő fehér nyárfákon 2008-ban még csak nyolc költőpár volt, idén már 200 párt számlálhatunk.

A vonulás idején nem ritka, hogy akár tízezer vízimadár is megjelenik a tavon. Vasárnap Ludason folytatódik a madármegfigyelés.
Saša Vujić, természetvédelmi őr, Palics-Ludas Közvállalat: „Gyülekező nyolc órakor lesz a Látogatóközpontnál, a Szúnyogcsárdánál a Ludasi-tó mellett. A bird watching a mólónál kezdődik. Ott egy rövid madármegfigyelés lesz, utána a tanösvényen haladva elérünk a kulipintyóig, ott lesznek széthúzva a madárbefogó hálók, és lesz csinálva egy ilyen prezentációs madárgyűrűzés.”

Az Európai Madármegfigyelő Napok programot a madártani szervezetek világszövetsége indította útjára 1993-ban. Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény szakmai és közösségi célokat is támogat: a megfigyelések európai szintű információ gyűjtést tesznek lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes rendezvénnyel sokakat szólíthatnak meg és csábíthatnak ki a szabadba.

Palicsi-tó
Ludasi-tó
Európai Madármegfigyelő Napok

Most

Népszerű