Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Madármegfigyelő napok a Palicsi- és a Ludasi-tó környékén

2018-10-06
11:27
2018-10-06
16:31
Forrás
Pannon RTV
Október első hétvégéjén Európában madármegfigyelő napokat tartanak. Vajdaságban a Palicsi- és a Ludasi-tó környékén is számolják a madarakat.

A Palics-Ludas Közvállalat munkatársai első napjukon a Palicsi-tavat járták körbe, megszámlálták, feljegyezték az itt élő és megforduló fajokat. A Palicsi-tó védett és fokozottan védett fajok szempontjából gazdag terület. Külön kiemelt jelentőségű a kettes és a hármas szektor.

Szekeres Ottó, természetvédelmi őr, Palics-Ludas Közvállalat: „A Palicsi-tó a 70-es években lett elválasztva négy szektorra, és ki lett iszapolva. Próbálkozás a Palicsi-tó megtisztítására. A kettes szektorban lettek kialakítva ezek a madárszigetek, most ezek a madárszigetek azóta benőttek különféle vegetációval, és a madarak számára nagyon jó költőhelyet biztosítanak.”

 

A három madársziget három különböző madárfajnak biztosít költőhelyet: gémeknek, kárókatonáknak és sirályoknak. A kárókatonák száma az elmúlt időszakban növekedett. A szigeteken lévő fehér nyárfákon 2008-ban még csak nyolc költőpár volt, idén már 200 párt számlálhatunk.

A vonulás idején nem ritka, hogy akár tízezer vízimadár is megjelenik a tavon. Vasárnap Ludason folytatódik a madármegfigyelés.
Saša Vujić, természetvédelmi őr, Palics-Ludas Közvállalat: „Gyülekező nyolc órakor lesz a Látogatóközpontnál, a Szúnyogcsárdánál a Ludasi-tó mellett. A bird watching a mólónál kezdődik. Ott egy rövid madármegfigyelés lesz, utána a tanösvényen haladva elérünk a kulipintyóig, ott lesznek széthúzva a madárbefogó hálók, és lesz csinálva egy ilyen prezentációs madárgyűrűzés.”

Az Európai Madármegfigyelő Napok programot a madártani szervezetek világszövetsége indította útjára 1993-ban. Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény szakmai és közösségi célokat is támogat: a megfigyelések európai szintű információ gyűjtést tesznek lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes rendezvénnyel sokakat szólíthatnak meg és csábíthatnak ki a szabadba.

Palicsi-tó
Ludasi-tó
Európai Madármegfigyelő Napok

Most

09:57, Frissítve: 10:03

Akiknek szenvedélyük az utazás

Közel kilencszáz helyen járt a világon eddig az utazási világrekorder. Az amerikai származású Robert Bonifas pontosan 864 célállomáson fordult meg, ahol számtalan kalandos élménnyel gazdagodott.
09:48

Viharos, esős őszre készülhetünk

Nem lesz nyugodt és stabil az időjárás ősszel a Balkánon. Az AccuWeather előrejelzése szerint szeptembertől heves viharok, zivatarok lehetnek, hasonlóak, mint amilyenek nyáron is előfordultak.
08:04

Öngyilkos merénylet egy kabuli esküvőn

Hatvanhárom halálos áldozata és több mint száznyolcvan sebesültje van annak az öngyilkos merényletnek, melyet vasárnapra virradóra követtek el Kabulban egy esküvőn – közölték afgán hatósági források.

Népszerű

Szakad a hó Ausztráliában

Hideghullám érte el Délkelet-Ausztráliát, a hegyvidéki területeken a hőmérséklet -3 fok körül mozgott.

Közel 200 km/h-val száguldozott

193 kilométeres óránkénti sebességgel haladt egy 24 éves férfi a szerbiai Rača település olyan útszakaszán ahol a sebességkorlátozás 80 km/h volt.