Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Huszár Dániel

Madármegfigyelő napok a Palicsi- és a Ludasi-tó környékén

2018-10-06
11:27
2018-10-06
16:31
Forrás
Pannon RTV
Október első hétvégéjén Európában madármegfigyelő napokat tartanak. Vajdaságban a Palicsi- és a Ludasi-tó környékén is számolják a madarakat.

A Palics-Ludas Közvállalat munkatársai első napjukon a Palicsi-tavat járták körbe, megszámlálták, feljegyezték az itt élő és megforduló fajokat. A Palicsi-tó védett és fokozottan védett fajok szempontjából gazdag terület. Külön kiemelt jelentőségű a kettes és a hármas szektor.

Szekeres Ottó, természetvédelmi őr, Palics-Ludas Közvállalat: „A Palicsi-tó a 70-es években lett elválasztva négy szektorra, és ki lett iszapolva. Próbálkozás a Palicsi-tó megtisztítására. A kettes szektorban lettek kialakítva ezek a madárszigetek, most ezek a madárszigetek azóta benőttek különféle vegetációval, és a madarak számára nagyon jó költőhelyet biztosítanak.”

 

A három madársziget három különböző madárfajnak biztosít költőhelyet: gémeknek, kárókatonáknak és sirályoknak. A kárókatonák száma az elmúlt időszakban növekedett. A szigeteken lévő fehér nyárfákon 2008-ban még csak nyolc költőpár volt, idén már 200 párt számlálhatunk.

A vonulás idején nem ritka, hogy akár tízezer vízimadár is megjelenik a tavon. Vasárnap Ludason folytatódik a madármegfigyelés.
Saša Vujić, természetvédelmi őr, Palics-Ludas Közvállalat: „Gyülekező nyolc órakor lesz a Látogatóközpontnál, a Szúnyogcsárdánál a Ludasi-tó mellett. A bird watching a mólónál kezdődik. Ott egy rövid madármegfigyelés lesz, utána a tanösvényen haladva elérünk a kulipintyóig, ott lesznek széthúzva a madárbefogó hálók, és lesz csinálva egy ilyen prezentációs madárgyűrűzés.”

Az Európai Madármegfigyelő Napok programot a madártani szervezetek világszövetsége indította útjára 1993-ban. Az október első hétvégéjére meghirdetett rendezvény szakmai és közösségi célokat is támogat: a megfigyelések európai szintű információ gyűjtést tesznek lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes rendezvénnyel sokakat szólíthatnak meg és csábíthatnak ki a szabadba.

Palicsi-tó
Ludasi-tó
Európai Madármegfigyelő Napok

Most

11:55, Frissítve: 12:09

Néptánc, népzene és jó hangulat

A 2017-es Fölszállott a páva vetélkedő területi válogatóin részt vevő vajdasági csoportok műsorát láthatta a közönség szombaton este csantavéri színházban.
11:03, Frissítve: 11:16

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.
10:18, Frissítve: 10:33

Megérkezett az igazi ősz

Ma reggel borongós, szürke időre ébredhettünk. Mindez kitart egészen az előttünk álló hét közepéig. Az illetékesek fokozott figyelemre intik az autósokat a lehetséges csapadék és ködfoltok miatt.
10:08

Birkózó-vb: Várakozáson aluli kezdés

Nem jól indult szombaton a budapesti birkózó-világbajnokság a magyar keret számára. Veréb István, Molnár József és Gulyás Zsombor is meglepő vereséget szenvedett rögtön az első meccsén.
09:36

Jó a hozam, alacsony az ár

Vajdaságban 550 ezer hektárról takarították be a kukoricát. Az időjárási viszonyok kedveztek a növénynek és az aratásnak, de a kilogrammonkénti 14 dináros ár már nem igazán kedvező.

Népszerű

utcai látkép

Lebontják az engedély nélkül épült házakat

Lebontják az engedély nélkül épített objektumokat Szerbiában - ez történhet, ha életbe lép a legalizálásáról szóló jogszabály-módosítás, amely tegnap került a köztársasági parlament napirendjére.

Eltűnt egy kislány

Egy kislány eltűnését jelentették a zentai rendőrségnek. Az apa közölte a hatóságokkal, hogy a 2009-ben született Csordás Erika ismeretlen irányba távozott az 1962-ben született A.T.-vel.