Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Zséli Ágnes

A már hazatért vándormadarak is megsínylették a márciusi havazást

2020-03-26
17:38
Forrás
Pannon RTV
A hét elején végigsöpört drasztikus lehűlés és havazás nemcsak az emberi szervezetet és a mezőgazdászok életét tette próbára. A délről hazatért madarak és a kistestű emlősök életét is megkeserítette.

A tavasz beköszöntével számos vonuló madár hazatért délről, azonban az elmúlt napok drasztikus hőmérséklet-csökkenése próbára tette néhányukat. Gergely József ornitológus elmondta, a nagytestű madarak, így a vizes területeken élő gázlómadarak sem szenvedtek táplálékhiányban, mivel a hőmérséklet nem volt tartósan fagypont alatt, így könnyedén hozzájutottak a betevőjükhöz. „A kistestű énekesmadaraknak, amelyek rovarevők, viszont nem kedvez a 4-5 napos hideg idő - folytatta a szakember -, mert ha nem repülnek a rovarok, a fecskék nem tudnak mit enni és éhen halnak. Ilyesmire sajnos az elmúlt 10-20 évben többször is volt példa és ez is egyik oka annak, hogy a fecskeállományuk jelentősen megcsappant az elmúlt évtizedekben, de a gólyák és a gémek szerencsésen átvészelték ezt a 2-3 napos hideget.”

Füsti fecske sarat gyűjt a fészekhez

Előfordulhat azonban, hogy a táplálékhiány következtében legyengült vagy sérült madarat találhatunk környezetünkben. A szakember szerint gyors segítség lehet házilag etetni őket, ugyanakkor a legjobb az illetékes befogadóközpontokat felkeresni, ahol szakszerű ellátásban részesítik a rászoruló madarakat.

A hüllők és kétéltűek esetében más a helyzet. Ezek az élőlények változó testhőmérsékletűek, tehát a környezeti hőmérséklethez alkalmazkodnak. A hideg időben lecsökken a testhőmérsékletük és az életfunkciójuk, hibernált állapotba kerülnek.

Gergely József arról is beszélt, hogy a kistestű emlősök számára sem jelentett komolyabb veszélyt a néhány napos lehűlés: „A sünök a téli tartalékból táplálkoztak, és ilyenkor csigákat, bogarakat fogyasztják, ezt a 2-3 napot ők is kibírják koplalással.”

A tavaszi lehűlés tehát nem ritka jelenség a természet számára, a szélsőséges időjárás tartogathat még hasonló meglepetéseket. A következő napokban viszont visszatér a tavasz és a felmelegedés a térségbe.

havazás
madár
fecske
vándormadár

Most

Népszerű

Ezek a koronavírus tünetei

A Covid-19 koronavírus-fertőzés tünetei kezdetben emlékeztetnek a megfázásra. Ezek a hőemelkedés, torokfájás, tüsszögés, köhögés és nehéz légzés, gyengeség.